Dolunay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi gören engelli çocuklar, at ile tedavi görmeye başladı. Kırıkkale’de bir ilki gerçekleştiren Dolunay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, çilek adını verdikleri atla gün boyu çocukların eğitimine katkı sağlıyorlar.
At üstünde tedavi yönteminin doğayla iç içe bir ortamda yapıldığını söyleyen Dolunay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Müdürü Serap Aksu, Atın ok yönlü hareketleri sayesinde kas ve gelişme hastalıkları, omurilik yaralanmaları, down sendromu, otizm gibi hastalıkların tedavisinde çok etkiliği olduğu kanıtlandı. Beyindeki hücre ölümleri sonucu çocuklar yürüyüş yeteneklerini kaybediyorlar, atlarla insanların yürüyüş şekilleri birbirine benzediği için çocuk ata bindiğinde, bu yürüyüş beyinde yer ediyor ve yeteneğinin gelişmesini sağlıyor. Atın arka bacak hareketleriyle çocuğun kalça ve omurilik hareketleri sağlanıyor. Çocuk at üstünde dengeyi sağlamak için tüm nörolojik unsurlarını kullanıyor. At öne gittiğinde ön grup kasları, arkaya gittiğinde arka grup kaslarını kasarak dengeyi sağlıyor” şeklinde konuştu.
Hayvan Sevgisi İle Terapi
Atın vücut ısısının kontrolsüz kas kasılmalarının tedavisini sağladığını dile getiren Müdür Aksu “Otistik, zihinsel ve bedensel engelli çocukları, hayvan sevgisiyle terapi ediyoruz. Osman Gazi Mahallesi Menzil Caddesi üzerinde bulunan merkezin bahçesinde oluşturulan mini hayvanat bahçesinde terapiye alınan çocuklar, önce ürkek yaklaştıkları hayvanlar sayesinde korkuyu yenme, dokunma, konuşma, hissetme, sevgi ve toplu yaşama duygularını geliştiriyorlar. Ayrıca zihinsel, sosyal, ruhsal, davranışsal engel grupları için bir tedavi yöntemi olan bahçe terapisi ile çocuklar bahçe ve bahçıvanlıkla ilgili aktivitelere katılıyorlar. Amacımız çocukların sorumluluk alma becerilerini geliştirmek ve bir şeyler üreterek kendilerini işe yarar görmelerini sağlayarak onları mutlu etmektir. Çocuklar yazın başında ektikleri sebzeleri, şimdi yemeye başladılar” dedi.
Özgüven Kazandırıyoruz
Eğitim gören çocukların galoş üretimi yapmaya başladıklarını söyleyen Müdür Aksu, “Bu çalışmayı başlatmaktaki amacımız, öğrencilerimizin yaratıcılığını desteklemek, el becerilerini geliştirmek ve üretim yaparak öz güvenlerini kazandırıyoruz. Öğrenciler kendi haçlıklarını kendileri kazanmaya başladılar. Özellikle paraları tanıyan ve para hesabı yapmayı öğrenen öğrencilerimizin kantinde çalışmalarını sağladık. Öğrendiklerini pekiştirmelerini amaçladık ve özgüvenlerini artırarak, çalışma hayatına adapte etmeyi hedefledik. Yapılan çalışmalar her yıl sergileniyor. Bu sergiler, çevre eğitimine de önemli katkısı sağlamaktadır” sözlerini kullandı.
Haberkale