Tarih: 02.11.2008 04:28

Doğalgaza Geceyarısı Rekor Zam

Facebook Twitter Linked-in

Tüketiciler, önceki gece saat 02.00`de açıklanan doğalgaz zammı ile sarsıldı. BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 22,5, sanayide ise yüzde 22 zam yaptı. Senenin başından bu yana yapılan beşinci zamla, yıl içindeki toplam zam oranı yüzde 70`i geçti. Buna göre geçen kış ayda 200 yeni lira ödeyen abonenin faturası son zamla 350 yeni lirayı geçecek.
Gece yarısı gelen zam konusunda Maliye ve enerji yönetiminin yoğun bir mesai sarf ettiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, önceki gün geç saatlere kadar ilgili bakan ve bürokratlar konuyu masaya yatırdı. Toplantıda öne çıkan görüş, "kasımda zam yapılmasın" şeklinde oldu. Bu görüşe paralel, şifahen `zam yapılmasın` talimatı da verildi. Ancak, bu karar yazıya dökülmediği için uygulamaya konulamadı. Dolayısıyla maliyet hesaplamasıyla oluşan yeni fiyatlar BOTAŞ tarafından zamlı olarak açıklandı. Enerji Bakanı Hilmi Güler, yaptığı açıklamada BOTAŞ`ın, dolar üzerinden aldığı doğalgazı lira olarak sattığını, dolayısıyla dövizdeki artışın, doğrudan maliyetlere yansıdığını belirtti. Bakan Güler, ocaktan itibaren fiyatların düşebileceğini söyledi.
Tüketici Dernekleri Mahkemeye Gidiyor
Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, `Botaş`ın borçlarını kapatmak için yapılan zammı` mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı. "Bu, sadece krizin yükünü tüketiciye yüklemek için yapılmış bir zamdır." diyen Çetin, petrol fiyatlarının dünyada inişe geçtiği bir dönemde yapılan bu zammın `soygun` olduğunu söyledi. Çetin, "AKP iktidarı, işverenlere ödeme kolaylıkları sağlıyor, onları destekliyor ancak tüketicileri hiç düşünmüyor. Tüketiciler soyuluyor, tüketicinin sırtından Hazine gelirleri artırılmaya çalışılıyor." şeklinde konuştu. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, doğalgaza yapılan son zamla insanların bütçesinin ciddi anlamda sarsıldığını ifade etti. Kamusal hizmetlerde zamların enflasyon düzeyinde olması gerektiğini vurgulayan Kaya, yapılan zammın, enflasyon oranını aşması halinde haklı bir sebebin olduğunu düşünerek tepkilerini göstermede hassas davrandıklarını kaydetti. Kaya, "Köprü, su, elektrik, doğalgaz zamlarına her defasında dava açtık. Ancak doğalgaza zam geleceği zaman cebimizi yokladık ve dava açacak harç bedelini bulamadığımızı gördük." diye konuştu. Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği Genel Başkanı Fuat Engin de, doğalgaza yapılan `haksız` ve `insafsız` zam oranıyla tüketiciler `soğuk bir kış geçirmeye mahkum edilirken`, tüketicinin aşına da `soğuk su katıldığını` kaydetti. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, doğalgaz zammında geri adım atılmazsa sanayicilerin kapasite düşürüp enerji kullanmama eyleminde bulunabileceğini söyledi. Turcas Yönetim Kurulu Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy ise doğalgaza yapılan zammın en fazla kendilerine zarar verdiğini; ancak bu kararın doğru olduğuna inandıklarını kaydetti. Zamma bir tepki de anamuhalefet partisi CHP`nin lideri Deniz Baykal`dan geldi. Baykal, "Bu yapılan zam değil, zulümdür." ifadesini kullandı.
 
Yapılan zamma tepki gösteren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, fiyatların sanayici ve esnafı zor durumda bırakacağını kaydetti. Tüketici Dernekleri Federasyonu ise, zammın iptali için mahkemeye gidiyor. Başkan Ali Çetin, petrol fiyatlarının dünyada inişe geçtiği bir dönemde yapılan bu zammı BOTAŞ`ın borçlarını kapatmak için yaptığını ileri sürdü. Çetin, "Bu, sadece krizin yükünü tüketiciye yüklemek için yapılmış bir zamdır." dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —