Tarih: 20.10.2014 21:49

Hani böyle olmayacaktı?

Facebook Twitter Linked-in

 Dershane yerine kurs!

Kitap yerine ek yayın!

 

DERSHANE İŞİNDE ÇUVALLADINIZ!

Hükümet dershaneleri kaldıracağım diye cemaat dershaneleri, okuma salonları ve okullarına savaş açtı, faturayı yine millet ödüyor.

 

AK Parti hükümeti güya dershaneleri kapatacak, sistemi değiştirecek ve dershanelere ihtiyaç kalmayacaktı. Cemaate karşı savaş açan iktidar, cemaatin dershaneleri, okuma salonları ve okullarını kapatmaya başladı. Henüz Kırıkkale’de böyle bir durum yok ancak yakında başlanacağı söyleniyor. Fakat bunun faturası yine millete kesildi. Dershaneleri kapatacağını söyleyen hükümet, akşamları ve hafta sonları dershane yerine kurs açtı. Okul kitapları yerine de ek olarak ek yayın adı altında kitap alınmasına zorlanıyor öğrenciler.

Saçma bir karar oldu!

Hükümetin sırf cemaate yüklenmek amacıyla yaptığı bu başarısız girişimde resmen dershaneci olurken, bunun adına kurs denmiş oldu. Öğrencilerin haftada üç gün akşam okuldan sonra okuduğu okulda kursa katılabileceği okul idareleri tarafından öğrencilere bildirildi. Öğrenciler okuldan eve gelmeyecek ve akşam kursa katılacak. Öğrencilerin dersi ne zaman ve nerede yapacağı merak konusu olmaya başladı. Bir çok kişi bunu saçma olarak buluyor.

İşin iç yüzü nasıl?

Ayrıca çocukların gece yarısı saat 20:00 veya 23:00 gibi eve nasıl geleceği de merak konusu. Bu da ek bir maliyet getiriyor. Okullar kursa kalan öğrenciler için servis ayarlamaya çalışıyor. Böylece bir veli öğrencisine en az 80-100 lira ya da daha fazla servis ücreti ödeyecek. Bunun yanı sıra ister kursa gitsin isterse gitmesin tüm öğrenciler için ek yayın talebi yapılıyor. Öğretmenler ve okul idareleri, müfredatın yeterli olmadığını düşünerek çocuklara ek yayın kitapları aldırıyor.

Kitapları bile basmışlar

Bu kitaplar dershaneler kapanacak diye basılmış. Ancak dershaneler kapanmadı. Bir yıl daha devam edecek. Üstelik devlet de kurs adı altında akşam dershaneciliği başlattı. Yine de kitaplar müfredat yetersiz diye aldırılıyor. Kitapların fiyatı da 15 ila 75 lira arasında değişiyor. Hükümet kaş yapayım derken resmen göz çıkarmış durumda. Dershaneler devam ediyor, ayrıca kurslar açıldı ve ayrıca ek yayınlar çıktı. Bunun sanki birilerini bu yayınlar ile zenginleştirmeye çalışıldığı düşüncesi hakim.

Veliler çok tepkili

Bir çok veli bu durumu eleştiriyor ve “Bunlar dershaneleri kapatacak ve okul müfredatını geliştireceklerdi. Yani dershaneye veya kursa ihtiyaç olmayacaktı. Yapmadılar, yapamadılar. Sadece cemaate savaş açmış oldular. Bunu faturası yine bize çıktı. Kursa katılan öğretmene ek ders ücreti olarak 700 TL verilecek, bizim vergilerimizden kesilecek. Ek ders kitabı istiyorlar birin tanesi 15 lira ise, diğerininki 75 lira. Akşam nasıl gelecek bu çocuklar eve, tabii ki servisle. Ücret evin uzaklığına göre 80 ila 120 lira. Bu mu dershane kapatma girişimi?” diyorlar.

Ders vermek istemiyorlar

Bu arada okul idareleri, ders anlatacak öğretmen bulamamaktan yakınıyor. 700 TL ek ders ücretine rağmen bir çok öğretmenin “Ertesi güne hazırlanamam, sınav zamanı zorlanırım” düşüncesi ile öğretmenlerin kursta ders vermek istemediğini söylüyor. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığı’nın üniversiteler ile anlaşmaya ve hoca bulmaya çalıştığı konuşuluyor. Ek ders çalışmasının okullardaki verimi artırmak yerine düşüreceğinden bahsediliyor. Öğretmenler okul müfredatının geliştirilmesini, sınavlarda bu müfredattan soru sorulmasını ve kurs ya da dershaneye ihtiyaç bırakılmamasını istiyorlar.

Öğrencilerin görüşü

Öte yandan öğrenciler de çok sıkıntılı. Dershanelerin kalmasının kendileri için daha verimli olacağını düşünen öğrenciler, “Cemaat dershanesine gitsek öğrencilerin arasında bile fişlenme korkusu var. Normal dershaneler bu yüzden öğrenci kadrosuyla şişti, verim alınamayacak. Kursa katılsak geç saatte eve gideceğiz. Ne zaman ders yapacağız, eve nasıl gideceğiz bilemiyoruz. Bu bütünüyle olumsuz bir çalışma” diyorlar. Kırıkkale’de dershane uygulaması bu şekilde yorumlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —