Anahtar Kelimeler:

Verem "sinsi" hastalıktır

Verem

Verem hastalığına dikkat çekmek amacıyla bir program düzenlendi ve programda Verem hastalığı anlatılarak toplumun nelere dikkat etmesi gerektiğinden bahsedildi.


Program düzenlendi
06-12 Ocak 2014 tarihleri arasında 67. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle düzenlenecek etkinlikler kapsamında Kırıkkale İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Yüksek İhtisas Hastanesi Konferans Salonunda İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, Kamu Hastaneleri Birliği Başhekimi Uzm. Dr. Tekin Akça ve her üç kurumunda katılan Sağlık Personeline İl Tüberküloz Koordinatörü Dr. Hilal Turhan Güler tarafından sağlık çalışanlarına yönelik eğitim verilmiş olup DGT çalışmalarından dolayı Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Tüberküloz Birimi personellerine İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş tarafından teşekkür belgesi verildi ve okullarda düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında birinci olan öğrencilerimize de ödülleri verildi.

Verem uyarısı
Genel Sekreter Uzm.Dr. Dilek Öztaş, Verem Savaş haftası ile ilgili konuştu ve "Her yıl 6-12 Ocak  Veremle Savaş eğitimi haftası olarak kutlanmaktadır. İnsanların sağlığı için tehlikeli hastalıklarından biride veremdir. Verem hastalığına  halk dilinde. İnce hastalık  tıp dilinde  tüberküloz denir. Bu mikrop insan vücuduna Solunum ve  sindirim yoluyla girer,çabuk fark edilip önlem alınmasa vücudu kemirir, zayıflatır, ölümüne neden olur. Verem aşının adına  BCG aşısı denir. Verem aşısı ülkemizde ilk kez 22 aralık 1952 tarihinde yapılmaya başlanmıştır.  Bu aşıyı sağlık kuruluşlarında bütün insanlar ücretsiz olarak yaptırabilirler. Son yıllarda verem hastalığı ile yapılan savaş başarıya ulaşmış,hastalık önemli ölçüde azalmıştır. Verem hastalığına karşı mücadeledeki başarı verem savaş haftası etkinlikleri ile herkese duyurularak insanları tehdit eden diğer hastalıklar ve onlara karşı mücadele alanında farkında lığın artırılmasında  önemli bir kazanım sağlayacaktır.

Dikkat etmeliyiz
Geceleri terleme ve hafif ateşlenme,kesik kesik öksürükler,halsizlik ve devamlı yorgunluk hali ,isteksizlik,zayıflama belirtileri verem hastalığının başlıca belirtileridir. Veremden korunmak için: Havasız yerde kalmamalıyız, dengeli beslenmeliyiz, BCG verem aşısı yaptırmalıyız, Veremli hastalarını eşyalarını kullanmamalıyız, Veremli hastanın tabağından yemek yememeli bardağından su içmemeliyiz, öksüren , hapşıran insanlardan uzak durmalıyız, açık ve temiz havada dolaşmalıyız. Ülkemizde tüberkülozun kontrol altına alınması konusunda yakalanan başarılı ivmenin sürdürülebilmesi için 1. basamağı, 2. Ve 3. Basamak sağlık hizmetleri ile işbirliğinin güçlendirilmesi ve bunun sürdürülmesi  gerekmektedir."

Nasıl ortaya çıkar?
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve tüberküloz Uzmanı Dr. Selma Demir, Verem Savaş Haftası ile ilgili farkındalığın artırılması konusuna dikkat çekmek amacıyla akciğer tüberkülozunun sinsi bir hastalık olduğunu ve hiçbir belirtinin tüberküloz için tipik olmadığını öksürük, balgam, kanama, ateş, halsizlik, kilo kaybı gibi belirtilerin bazen tek başına  bazen de hepsinin bir arada ortaya çıkabileceğini söyledi. Ayrıca bazı hastalarda ilerlemiş hastalığa rağmen hiçbir şikayet bulunamayacağını, tesadüfen çekilen bir akciğer filminde  saptanan bulgular sayesinde tanı  konulabileceğini belirtti ve "Verem hastalığının önemi göğüs hastalıkları uzmanlarının uzmanlık kapsamları içinde özelikle tüberkülozun  adı geçmiş olmasından da kolaylıkla anlaşılabilmektir" dedi.
 



  • Perşembe 37.5 ° / 23.8 ° Güneşli
  • Cuma 37.1 ° / 24 ° Güneşli
  • Cumartesi 39.2 ° / 25.7 ° Güneşli