Anahtar Kelimeler:

Kırıkkale'den 331 kişi hacca gidecek

 Kırıkkale

 

Hac kontenjanı belli oldu

 

Milyonlarca Müslüman’ın dört gözle beklediği hac kuraları çekildi. 28 Martta çekilen hac kuralarına göre Kırıkkale’den 331 kişi hacca gitmeye hak kazandı. Kura “Normal, Müstakil ve Otel” tipi olmak üzere 3 kategoride gerçekleşti.

 

Asıl kayıtlar 08-19 Nisan arası

2013 yılı Hac kurasının 28 Mart Perşembe günü diyanet işleri başkanlığı tarafından bilgisayar ortamında basın ve kamuoyuna açık bir şekilde gerçekleşti. Kırıkkale’den 331 kişi Hacca gitmeye hak kazandı. Ayrıca kura sonucunu öğrenmek isteyenler diyanet işleri resmi internet sitesinden öğrenilebiliyor. Çekilen Kur’a sonrası kutsal topraklara gitmek için kesin kayıt hakkı kazanan hacı adaylarının 08 - 19 Nisan 2013 tarihleri arası kayıt yaptırmaları gerekiyor. Bu tarihler arası kesin kayıt yaptırmayanlar dağıtılan kontenjanın belirlenen kayıt süresi içerisinde dolmaması halinde, boşalan kontenjanlar, hac konaklama türlerine göre kur’a sırası gözetilerek 25 Nisan - 03 Mayıs 2013 tarihleri arasında doldurulacak. 

 

Ptt posta kuryesi ile belge gelecek

Kesin kayıt sırası gelen hacı adaylarına “2013 Yılı Hac Kesin Kayıt Yaptırabilir Belgesi” Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde kayıtlı olan adreslerine PTT posta kurye sistemi ile teslim edilecek. Kendilerine “2013 Yılı Hac Kesin Kayıt Yaptırabilir Belgesi” ulaşmayanlar veya belgelerini kaybedenler bu belgelerini müracaat ettikleri müftülüklerden kesin kayıt tarihleri arasında alabilecekler. “2013 Yılı Hac Kesin Kayıt Yaptırabilir Belgesi” olmayan hiçbir hacı adayının kaydı yapılmayacak. Kesin kayıt hakkı kazanan hacı adaylarından PTT posta kurye ile “2013 Yılı Hac Kesin Kayıt Yaptırabilir Belgesi” kendilerine ulaşanlar hac kesin kayıt tarihleri arasında Diyanet veya Acenta organizasyonlarından birisini internet ortamında tercih ederek kayıtlarını kendileri yapabilecekleri gibi Diyanet İşleri Başkanlığı hac organizasyonunu tercih edenler, müracaat ettikleri il veya kayıt yetkisi verilen ilçe müftülüklerine giderek kesin kayıtlarını yaptırabilecekler.

 

Acentalara kayıt yaptırılabilecek

Diyanet işleri Başkanlığının organizasyonunu tercih edenlerin ise, tercih ettikleri hac konaklama türüne ait ücretin birinci taksitini veya tamamını anlaşmalı bankalardan birisine kesin kayıt süresi içerisinde yatırıp istenilen belgelerle birlikte Müftülüklerden temin edecekleri “Kesin Kayıt Form Dilekçesi”ni de doldurarak teslim etmeleri gerekmekte. Acente organizasyonunu tercih edenler ise Diyanet İşleri Başkanlığıyla sözleşme imzalayan ve kayıt yetkisi bulunan acentelerden birine kesin kayıtlarını yaptırabilecekler. Ayrıca tercihlerini internet ortamında yapan hacı adaylarından, acente organizasyonunu tercih edenlerin kayıt süresi içerisinde kayıt yetkisi bulunan acenteye giderek kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekmekte. 2011 yılından önceki yılların her hangi birinde ön kayıt yaptırarak kura’ya giren ancak, 2011 yılında kayıt yeniletilmemesi sebebiyle, 2012 yılında sistem tarafından kayıtları yenilenmeyenler, 2013 yılında yeni kayıt yaptıranlar statüsünde değerlendirilecek ve bunlara kayıt yenilettiği yıllar baz alınarak kur’a hakkı verilecek.

 

Üst konaklama türüne geçiş olacak

Kayıtlar öncelikle her bir hac konaklama türü için ayrılan oranlar çerçevesinde yapılacak, imkan bulunması halinde il kontenjanını aşmamak kaydıyla kayıt sırası gelen hacı adaylarına alt konaklama türlerinden üst konaklama türlerine geçiş imkanı verilecek, üst konaklama türlerinden alt konaklama türlerine ise geçiş imkanı tanınmayacak. Hacı adaylarının Şehit ailesi ve gazi olduklarını Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Valiliklerden alacakları belge ile ibraz etmeleri ve ayrılan kontenjan nispetinde kur’a sıralaması esas alınmak suretiyle, tercih ettikleri hac konaklama türüne ait ücreti yatırmaları kaydıyla, kur’aya birlikte girdikleri bağlantılarıyla birlikte kesin kayıtlarını 25 Nisan -  03 Mayıs 2013 tarihleri arasında il müftülüklerine yaptıracak. Kesin kayıt hakkı elde ettikten sonra vefat edenlerin yerine, varislerinin noterden vekâletname verecekleri bir kişinin, daha önce hacca gidip gitmediğine ve kur’a listelerinde olup olmadığına bakılmaksızın kaydı yapılabilecek ve bu şekilde gidişler ise arşiv bilgisi olarak değerlendirilmeyecek.

 

Gelecek yıla devrolmayacak

 Kur’a çekiminden sonra daha önce hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları yapılmayacak, yapılmış ise silinecek. 2013 yılında çekilen kur’a sonucunda kesin kayıt hakkı elde edenlerden kaydını ilk kayıt süresi içerisinde yaptırmayanlara, ek kayıt süresinde kayıt imkanı verilmeyecek. Kesin kayıt hakkı elde edenlerden her hangi bir mazeret sebebiyle kayıt yaptırmayarak, bu haklarını gelecek yıllara devretmek isteyenlere bu imkân tanınmayacak. Kesin kayıt hakkı kazananlardan, 2013 yılı ön kayıt tarihinden sonra dünyaya gelen çocuklarını beraberlerinde hacca götürmek istemeleri halinde hacı sayılarının Suudi Arabistan Hac Bakanlığına bildirileceği tarihe kadar bu çocuklara da kesin kayıt hakkı verilecektir. Ayrıca müracaat eden ve kur’a sonucu kesin kayıt hakkı kazanan 12 yaş ve altı çocukların kayıt bilgileri arşiv kayıtlarında tutulmayacak ve bunlar grup kur’a katsayı oranlarını da etkilemeyecek.



  • Pazar 38.3 ° / 25.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 38.4 ° / 25.9 ° Güneşli
  • Salı 37.9 ° / 24.8 ° Güneşli