serhat ateş


PSİKOLOJİK DANIŞMAN SERHAT ATEŞ Pazartesi

PSİKOLOJİK DANIŞMAN SERHAT ATEŞ Pazartesi


SINAV STRESİ VE AZALTMANIN YOLLARI

Sınav Stresinin bir çok uzman tarafından tanımı yapılmıştır. Sınav Stresi diye adlandırılan aslında Stresin maksimum düzeyde takılı kalmasıdır. Öyle ki bakıldığı zaman heyecan ve stres normal bir semptomdur. Ancak stres korku ile paralel bir şekilde tetiklediğinde ciddi derecede öğrenci hüsrana uğramaktadır. Herkesin Bir sınav stresi yaşadığı dönemler olmuştur elbette eğer bizler bunun dengesinin kuramazsak istediğimiz sonuçlar doğurabilir. Stresi azaltmanın yolları elbette  var ancak stresi azaltmadan önce nasıl azaltabilirim ve ben bunu yaparım demelisiniz. Sınav stresi olarak daraltarak konuşmak gerekirse eğer bakıldığında kazanamama korkusundan kaynaklıdır basit tanımı aslında bu bizler sınav esnasında yapmamız gereken ve girmeden önce şunu düşünmeliyiz ve varsaymalıyız. ?´Ben bir öğrenci olarak bu sınava giriyorum ama benim elimde bir şey yok ya bu senede kazanamazsam ya başarısız olursam ya kendimi kanıtlayamazsam ve benzeri söylemlerde elbette bulunuyorsunuzdur. Şunu kesinlikle unutmamalıdır ki sınav sizin kendinizi birine kanıtlayacağınız bir durum değildir. Ayrıca kendinizi kanıtlamanın nice yolları vardır arkadaşlar .Bizler bu sınava girerken varsayarak ve varsaydığımıza inanarak bu sınav stresini aşabiliriz . Şöyle ki kendimden örnek vermek istiyorum . Bu sınava birden fazla giren biri olarak ve şu an okulu bitirdiğimi de varsayarak elimde olan somut bir şey var . Mezun oldum ve mezun olan biri olarak girdiğimde bu sınava hiçbir şekilde vücudum semptom göstermeyecektir Çünkü var olan bir şey var kendinizi kendiniz rahatlatmalısınız eğer ciddi anlamda varsayarak buna inanarak bu işe başlarsanız. Size faydası olacaktır . YGS sınavı geçti geçmiş olabilir önümüzde ki sınav lys sınavı ve LYS yi YGS den ayıran bir özellik YGS algı sınavı LYS bilgi sınavıdır. Sizi üniversiteli yapacak olan sınav LYS sınavıdır. Unutmamalı ? umarım yazım bir nebze olsun sizi rahatlatmıştır sağlıcakla ?.

ÇARŞAMBA

( DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU )

DEHB belirtileri dikkatsizlik ve/veya hiperaktivite ve tepiselliği kapsar. Bu özellikleri her çocuk şu veya bu şekilde sergiler. Fakat DEHB teşhisi koymak için, belirtilerin çocuğun yaşına uygun olmaması gerekir. DEHB çocuklarda ve gençlerde yaygındır. Yetişkinlerde de bu bozukluk görülebilir. Yetişkinlerde belirtiler bazı farklılıklar olabilir. Örneğin, bir yetişkin hiperaktivite yerine tez canlılık sergileyebilir. Ayrıca, DEHB´li yetişkinler sürekli olarak kişiler arası ilişkilerde ve işte problem yaşarlar                            .

Üç farklı DEHB belirti kategorisi vardır: Dikkatsizlik, hiperaktivite, tepisellik (impulsivite) Çocuk zorlayıcı okul çevresine girene kadar dikkatsizlik fark edilemeyebilir. Yetişkinlerde dikkatsizlik işte veya sosyal durumlarda belirginleşebilir. DEBH´li bir kişi aşağıdaki belirtilerin bazısına veya hepsine sahip olabilir: Detaylara dikkat etmede zorluk çekme ve okulda veya diğer aktivitelerde düşüncesizce hatalar yapma eğilimi; umursamaz ve karmakarışık iş üretmek ?Kolayca alakasız dürtülerle dikkatin dağılması ve düzenli olarak devam eden çalışmaları başkalarını rahatsız eden sesler ve olaylarla bölmek, Görevler ve aktivitelerde dikkati sürdürme yeteneğinin olmaması, Konsantrasyon gerektiren ev ödevi veya hesap veya görevleri bitirmede zorluk çekme, Sürekli bitmemiş bir aktiviteden bir başkasına geçme, Oyalanma, Düzensiz çalışma alışkanlıkları, Günlük aktiviteleri unutma (örneğin randevuları kaçırma, yemek getirmeyi unutma) ?

DEHB tedavisi dikkatsizlik, hiperaktivite ve impulsivite dahil olmak üzere DEHB belirtilerinin kontrol etmeye yardımcı olur. İstikrarlı tedaviyle kişi okulda, işte ve sosyal durumlarda yükümlülüklerini daha iyi yerine getirir. DEHB tedavisi çok yönlüdür, DEHB ilaç tedavisi veya davranışsal modifikasyon terapisi veya her ikisini de içerir. DEHB tedavisi hem DEHB´li çocuğun veya adolesanın hem de ailenin ihtiyaçlarını karşılamalıdır.

DEHB ilaçlarının bazen yan etkileri vardır, fakat bunlar tedavinin başında gerçekleşir ve hafif ve kısa ömürlüdürler. En çok görülen yan etkileri: ?Azalan iştah/kilo kaybı ?Uyku problemleri ?Baş ağrısı ?Gerginlik ?Sosyal gerileme ?Mide ağrıları ?Akne Uyarıcı olmayan ilaçlar mide ekşimesi, baş ağrısı, abdominal ağrı, yorgunluk, uyku hali ve diğer belirtilere sebep olabilir. Antidepresanarın potansiyel yan etkileri; kalp atışı ve ritim değişiklikleri, ağız kuruluğu, baş ağrıları ve sersemliktir. Bu ilaçların kullanımı daha dikkatli gözlem gerektirir.