Soylu DP’ye heyecan vermedi
Geçenlerde DP il Başkanı Adem Tonga ile karşılaştık.
Deniz Bankın önünde ayaküstü epeyce bir sohbetimiz oldu.
Tonga her zaman olduğu gibi dinamik ve tam bir partili edasıyla, DP’nin yeni genel başkanı Süleyman Soylu’nun nasıl bir partili olduğunu anlattı.
Tonga’nın bu tavrından anlaşıldı ki, Kırıkkale DP teşkilatı Soylu’yu kabullenmiş.
DP tabanı yani, sandık başına gittiğinde kıratı görünce mührü yapıştıran partililer kabullendiler mi bilemiyorum tabi.
Anladığım kadarıyla bu gelişme veya değişim teşkilat bazında heyecan getirmiş.
Buradan söylemeliyim ki, tabanda aynı heyecanı yarattığını düşünmek oldukça güç.
Bildiğim AP kaynaklı DP’lilere sordum.
Partililerin çoğunlu Soylu’nun ismini duyunca şaşkınlık içinde “O kim” demesi bir tek şeyi gösteriyor, Suylu’yu ne tanıyan var nede kabullenen.
Oysa Kırıkkale bir zamanlar AP’nin kalesiydi.
Bir start verilecek olsa, Demirel önce Kırıkkale’ye gelir nabız aldıktan sonra startını verirdi.
Bugün Genel başkanı değiştiği halde şöyle bir bakıyorum da, DP halen ne böyle bir heyecan var, nede kıpırdanma.
Parti teşkilatı eksenli heyecan ise yeterli değil tabiî ki.
Sadece il Başkanı ile Merkez ilçenin heyecanlanması yetmiyor.
Yaklaşan seçimlere teşkilat eksenli bir heyecan ile, ne girilebilir nede başarılı olunabilir diye düşünüyorum.
Kaldı ki, öncelikle DP’den aday olmak isteyen politikacılar partinin önce Türkiye’deki durumuna bakacak sonra da Kırıkkale’deki durumuna bakacak.
Kamuoyunda böyle bir heyecan ve DP’ye yöneliş ve kabullenme heyecanını göremeyen bir politikacının nasıl DP’den aday olmak isteyeceğini varın siz hesap edin.
Şunu iyi biliyorum, il Başkanı Adem Tonga partinin durumu ne olursa olsun, hangi konumda bulunursa bulunsun partiyi terk etmeyi en son düşünecek iyi bir partili.
Onun bu yapısı da gösteriyor ki, DP hiçbir zaman sahipsiz kalmayacaktır.
Ne il başkanı bulmakta sıkıntı yaşayacak ne de teşkilatlanma sıkıntısı duyacak.
Fakat bu yapı kesinlikle DP’nin yerel seçimlerde çok iddialı olmasına bir katkı sağlamayacaktır.
Zira altını çizmek gerekiyor politika tek kişilik değil.
Farklı düşünen ve farklı düşüncelerin yoğrulması ile olaşan bir bütünlüğün ortak hareketiyle verilen mücadelenin başarıya ulaştırılması hareketidir.
Dolayısıyla DP’nin öncelikle Kırıkkale’de bu birlik ve heyecanı oluşturması zorunludur.
Yoksa Genel başkan değişse de, gerçekten partiden yetişmiş biri olsa da, tabana heyecan ve hareket verilmediği sürece beyhude bir değişim süreci yaşanmıştır hepsi bu kadar.
Kaldı ki, MHP ve MSP’nin uzantıları RP ile SP’de yıllarca kitle partisi olamamanın sıkıntısı yaşanmıştır.
DP’nin öncelikle kitle partisi olduğunun sinyallerini kamuoyuna deklare etmeli ve pekiştirmelidir.
Bir zamanlar tek başına iktidar partisi ANAP, hazır dağınık durumdayken merkez sağda böyle bir toparlanma olacak ise ismi duyulmayan ve tabana coşku veremeyen bir genel başkan ile yola çıkmanın partiye ne artısı olacaktır siz düşünün.
İşte bu yüzden il başkanı Adem Tonga’nın sadece kendinin heyecan yaşıyor olması ve Genel Başkanı kabulleniyor olması, yerel seçimlerde başarılı olunmasına yetmeyecektir.
Tonga’ya DP’den aday olmayı düşünenler ile geçmişte partide siyaset yapanların da desteklemesi kesinlikle zorunludur.
Hem de defaten ve acil olarak.