CHP ve anlaşma zemini
CHP ilçe kongresi yarın yapılacak.
Merkez ilçe yönetim kurulu üyelerinin de şahit olduğu bir toplantıda, ilçe kongresinde Arap nazım Canpolat’ı destekleyeceğini söyleyen ancak bu sözünden döndüğü anlaşılan il başkanı Aliye Gündüz’ün desteklediği Kadir Şengül ile Arap Nazım Canpolat ve eski ilçe başkanlarından Yücel Kızık başkanlık için mücadele verecekler.
Kendisini destekleyenler ile birlikte çalışmalarını sürdüren Kızık’ın tüzük gereği kongrede aday olabilmesi için gerekli olan çoğunluğu sağlayıp sağlayamadığı henüz belli değil.
Şengül’ün böyle bir sorunun olmadığını herkes biliyor.
Canpolat’ın da gerekli çoğunluğu sağladığı ancak zafere ulaşmak açısından sadece adaylık çoğunluğunu sağlamanın yeterli olmadığının farkındaki, Kızık ile görüşmelerin yapıldığı ayyuka çıkmış durumda.
Anlaşılıyor ki, bu temaslardaki amaç, Aliye hanımın desteklediği Şengül’e karşı avantaj sağlamak.
Zira, Yücel Kızık ile Canpolat’ın ayrı ayrı seçime katılması durumunda Şengül’ün başkanlığının şimdiden tebrik edilmesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçek.
Hal böyle olunca da, bu süreç hiçbir zaman Kızık ile çalışmayacak olan Canpolat’ı anlaşmaya zorluyor.
Delegeler de bu gerçeğin farkında aslında.
Destekleyen delege sayısı da az değil doğrusu.
Eğer bu akşam Kızık ve Canpolat arasında anlaşma zemini sağlanmamış olursa, ne Kızık’ın nede Canpolat’ın başarılı olmaları mümkün görünmüyor.
Esasen bu yarışta Gündüzcüler ile Şengülcüler cephesi ile bağımsız aday Canpolatcıların hedefinde farklılık yok.
Önceki gün görüştüğüm Makbule Şenses Altuner’in de belirttiği gibi Gündüzcüler nasıl ki, Genel Kurulda Deniz Baykal’a oy verecek 8 üst kurul delegesi ile destek vermek istiyor ise Canpolatçılar da anladığım kadarıyla aynı amaca çalışıyor.
Canpolatlar ile Gündüz ve Şengüller arasında sadece verilen sözlerin yerine gelmemesinden kaynaklanan bir mücadele söz konusu.
Ama en önemlisi yarın yapılacak ilçe kongresinin başarıya ulaşacak adayın belirlenecek olmasının haricinde, Gündüz’ün sözünün arkasında durup durmayacağı ile Kızık ile Canpolat’ın anlaşma zemini bulup bulamadıklarının da göstergesi olacak.
Doğrusu bizde sonucu ve gelişmeleri merak etmiyor değiliz.
Bakalım yarın neler yaşanacak, sonuç nasıl şekillenecek.
Her iki durumda da kazanan Deniz Baykal olacak ama,
Asıl önemli olan bu seçim ile CHP kazanacak mı, yoksa tabanını tamamen kayıp mı edecek?