Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Elektrik dağıtım piyasasının yüzde 30`unu oluşturan Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtımı ihalesi sürecini 19.03.2010 tarihinde başlatıyoruz” dedi. Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezinin Teknik (STEAM), “Enerji Sektöründe Özelleştirmeler Arenası” toplantısının açılışında, 2010 yılında enerji özelleştirmelerinin bütün hızıyla devam edeceğini belirterek, “Dağıtım şirketlerinin tamamını özelleştirmiş olacağız” diye konuştu.
Şimşek, Türkiye’de elektrik dağıtımı piyasasının yüzde 30’unu oluşturan 8 milyon aboneye hizmet veren Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtımı ihalesi sürecini bugün başlattıklarını söyledi.
4 ELEKTRİK DAĞITIM BÖLGESİ
Boğaziçi, Dicle, Gediz ve Trakya elektrik şirketlerinin özelleştirilmesiyle ilgilenen yatırımcılar için, ön yeterlilik başvurusu 4 Mayıs 2010 tarihinde sona erecek. Son teklif tarihi ise 22 Temmuz 2010 olarak belirlendi. Edinilen bilgiye göre söz konusu 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi “blok satış yöntemi” ile gerçekleştirilecek. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesinde geçici teminat tutarı 20 milyon dolar, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. için 10 milyon dolar, Gediz Elektrik Dağıtım için 15 milyon dolar, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. için ise 10 milyon olacak. 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi ihalesinde şartname, her dağıtım bölgesi için ayrı ayrı olmak üzere 10 bin dolar olarak belirlendi.
Bu arada Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. İstanbul ili Avrupa Yakasını, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. İzmir ve Manisa, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. ise Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsıyor.
Şimdi bu ihale süreci ile ilgili İMKB de hareketli olacak hisseleri ele alalım; bunların başında AKENERJİ, METRO, ZOREN, SANKO GRUBU geleceğini düşünüyorum. Özellikle AKENERJİ VE METRO hisselerin ön plana çıkacağını ve bu süreç içinde hisselerde bire bir hareketlerin kaçınılmaz olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.
Bildiğiniz gibi Başkent Dağıtım AKENERJİ tarafından işletilmekte ve 3 milyon abonesi bulunan bir bölge idi; Akenerji bu abone sayısını 6 milyona çıkarmayı hedefliyor bunun içinde yeni yapılacak ihalelerden bir ya da birkaçını almak için iyi bir çalışma içine girmişlerdir. Bunu da başaracaklarından hiçbir şüphemiz yoktur. Bu nedenle değerlendirmeye alınacak hisselerin başında AKENERJİ gelmelidir.
İkinci sırada ise METRO gelmektedir. Bildiğiniz gibi Metro hissesi Galip Öztürk’ ün Vanet’ i satın almasından sonra enerji dağıtım ihaleleriyle ilgilendiğini ve bunun için Enerji ile ilgili şirketini kurduğunu hepiniz biliyorsunuz. Bunun için hazırlıklarını yapmakta ve büyük bir ihtimalle de bu İhalelerden birini almasının mümkün olduğunu söylemek uygun olacaktır. Muhakkak alınıp portföyde tutulması gereken hisselerden biri olarak görmekteyim.
ZOREN bildiğiniz gibi zaten Zoren doğalgaz ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Bunun yanı sıra bir enerji dağıtım ihalesini almak istiyorlar. Ekonomik yönden çok iyi durumdalar. Bu ihalelerde muhakkak pay sahibi olacağını düşünüyorum.
SANKO HOLDİNG şirket sahibi daha önceki ihalelerde enerji sektöründe hareket edeceğini basına açıklamış ve bu ihalelere daha öncede katılmıştır. Yine gündemde olacak ve yine ihalelere girecektir. Bu talebine hisseyi yukarı taşıyacaktır.
Arkadaşlar bu bir süreçtir. Önemli olan uygun yerlerden maliyet yaparak daha fazla karlılık oranını yakalamaktır.
İMKB Endeksine baktığımız zaman inişli çıkışlı bir seyir izlemekteyiz. Net bir durum yok ama şunu söyleyebilirim. 54,000 ler tekrar denenecek ve hacimli bir şekilde aşılacağını düşünüyorum. Daha sonra 55,000 lere doğru bir çıkış trendinden sonra endeksin sert olarak aşağı geleceğini söyleyebilirim. Özellikle de Nisan ayı ortalarına doğru endekste sert düşüş kaçınılmaz görünmekte.
Sabırlı olun günlük işlemlerden uzak durun uygun zamanda uygun hissede olduğunuz zaman kaybetme riskinizi minimuma indirmiş olacaksınız.
Herkese bol kazançlı günler temenni ediyorum.
*****
SPK UYARISI :
Burada yer alan yatırım bilgi yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Mevduat Kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorumda ve tavsiyede bulunan kişilerin kendi görüşlerine dayanmaktadır. Bu yorum ve tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri beklentilerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yazılan yorum ve tavsiyelere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.