DSP İl Başkanı Günseli Çelikbaş, 12 Eylül referandumunda hayır oyları ile AKP’nin sarı kart göreceğini açıkladı ve bu konudaki görüşlerini sıraladı
Ne Yüzle İstiyorsun
Çelikbaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi “12 Eyül’de yapılacak Anayasa değişiklik paketi oylaması AKP’nin güven oylaması olacaktır. Halkımızın eline demokratik bir fırsat geçmiştir. 8 yıllık iktidarları döneminde halkımızı inim inim inleten AKP iktidarına karşı sarı kart gösterme imkanı doğmuştur. Halkımız HAYIR oyları ile AKP Hükümetine, “Sen benim vatandaşlık haklarımı, İnsanca yaşam için ekonomik haklarımı aşımı işimi 8 yıldır düşünmedin, şimdi de kendin için hazırladığın bu Anayasa değişiklik paketine ne yüzle EVET dememi mi istiyorsun “demelidir. Hiçbir siyasi partinin, sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınmadan, hatta DSP olarak sunduğumuz 20 maddelik değişiklik paketini dahi göz ardı ederek, yargı önünde kendini garantiye alabilmek ve yüksek yargıyı kendine bağımlı hale getirebilmek için hazırlayıp sadece Parlamentoda 336 AKP milletvekili çoğunluğu ile kabul edilen, içi tuzakları barındıran bir pakettir.
Halk Oylaması
Halbuki Anayasalar, yasalar üstü nitelikli çoğunlukla hazırlanan kanunlar manzumesi olmalıdır.Bu şekil de alel acele bir değişikliğe lüzum var mıydı ? DSP olarak bizce HAYIR. 1982 anayasasında bu güne kadar 89 madde de değişiklik yapılmış bunun 37 maddesi 57.nci hükümet döneminde muhalefet partilerinin de içinde bulunduğu uzlaşma ile değiştirilmiş olup, değiştirilen maddelere bakıldığında insan hak özgürlükleri ile ilgili maddeler olduğu görülecektir. Tabii ki yeterli değildir. Darbe anayasası yerine yeni demokratik, çağdaş, hak ve özgürlükleri içeren bir yeni anayasa yapılmalıdır. 8 yıldır iktidar olan AKP hükümetinin 8 yıldır iktidarlarında böyle bir anayasa yapmayı akıllarından dahi geçirmedikleri halde halkımızın güvenini kaybettiklerini görünce kendi çıkarları doğrultusunda kural ve kavramları hiçe sayarak bu değişiklik paketini hazırlayıp halk oyuna sunması düşündürücüdür.
Hayır Diyecekler
Anayasalar ve yasalar toplumda güçsüzleri korumak için yapılır ve yapılmalıdır. Gelin görün ki her geçen gün icraatları ile toplumda itibarını yitirerek oy kaybına uğrayan AKP, yeniden iktidara gelemeyeceğini görerek, kendilerine yargı yolunu kapatmak için HSYK ve Anayasa mahkemesinin konumunu değiştiren iki maddeyi kaba tabirle HAVUÇ tabir edilen 26 madde arasına gizleyerek yüce halkımızın 12.Eylülde oylamasına sunmuştur. Yüksek yargıyı siyasallaştırarak ele geçirmek istediği ve 26 madde arasına gizlediği 2 madde AKP’nin zehir içine 2-3 damla bal damlatarak halka içirilip zehirlemek istediği tuzaklar manzumesidir. Bu değişiklik paketi milyonlarca gencimizin okumak için dershane kapılarında sürünmesine son verecek mi? hayır.12 Eylül darbesinin simgesi olan YÖK’ü kaldıracak mı HAYIR. Milletvekilliği dokunulmazlığını kaldırıp. Yolsuzlukları rüşveti önleyecek mi HAYIR. Halkımızın işsizliğine yoksulluk ve açlığına çaremidir HAYIR. Emekçilerin emeğinin sömürülmesini önleyecek midir HAYIR.
Sarı Kart
Halkımızın tamamının parlamentoda temsil hakkı için dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde olmayan yüzde 10 luk seçim barajını düşürecek midir HAYIR. İnsanlarımıza hukuk içinde eşitlik sağlayacak mıdır? HAYIR. Gelecekte çocuklarımızın özgürlük ve geleceklerini garanti etmekte midir HAYIR. Üç kuruş maaşla açlık ve sefalet içinde yaşam savaşı veren emeklimizin yüzünü güldürecek midir HAYIR. Memurlara grev hakkı getiriyor mu HAYIR. Engelli vatandaşlarımıza insanca yaşam hakkı tanıyor mu HAYIR. Kamu çalışanlarının haklarını koruyacak mıdır HAYIR. Zengine biraz dur, yoksula yürü diyecek midir HAYIR. Yandaşlara Rant sağlamayı durduracak mıdır HAYIR. Güneydoğu başta olmak üzere Ülkemizde akan kanı durdurarak Annelerin göz yaşlarını dindirecek midir HAYIR. O halde DSP olarak diyoruz ki, AKP’nin çıkarları doğrultusunda hazırlanan bu değişiklik paketinin 12 Eylül referandumunda halkımızla el ele HAYIR diyerek yasalaşmasına izin vermeyip AKP ye sarı kartı, akabinde seçimlerde ülkede yaptığın tahribat yeter diyerek kırmızı kart göstereceğiz.”