Ürünün süneli olması kader değildir”

 Ürünün süneli olması kader değildir”

Ürünün süneli olması kader değildir”

 

Sümer'den ürün açıklaması

Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer İlimizde buğday kalitesini olumsuz etkileyen en önemli unsurlardan bir tanesi Süne ve Kımıl” olduğunu alınacak olan tedbirlerle hem ürünlerdeki kalitenin artacağını hem de ekonomik kaybın sona ereceğini açıkladı.

Süne ve Kımıl sıkıntısı

Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer yaptığı yazılı açıklamada Süne hububatın en önemli zararlısı olduğunu ilimizde buğday kalitesini olumsuz etkileyen en önemli unsurlardan bir tanesinin de Süne ve Kımıl” tahribatı olduğunu belirtti. Başkan Sümer bu zararlılarla yapılacak mücadele, ürün kalitesini ve dolayısıyla üretici gelirini artıracağını süne zararından dolayı hububat ürünlerinde hem üretici, hem de ülke ekonomisi açısından büyük kayıplar yaşandığını belirti.

Çaresi elbette vardır

Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer açıklamasında” Kımıl zararını hububatın bütün gelişme dönemlerinde yapmaktadır. Kışlamış erginler kardeşlenme döneminde hububatı kök boğazı üzerinden emerek kurutur. Başaklanma dönemindeki hububatın sapını emerek bitkinin dane bağlamasına engel olur. Hububatın dane bağladığı dönemde yeni nesil erginler daneleri emerek onları kavuz durumuna getirir, ekmeklik ve tohumluk özelliklerini bozar. Bu zararlarda ürünün satışında fiyat düşüşlerine neden olmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi hububat alımlarında kaliteyi teşvik eden bir alım sistemi uygulamakta ve bu kapsamda;  süne ve kımıl tahribat oranı  % 1`in altında olan buğdayları fiyat indirimi yapmadan, bu oran % 3,5`in üzerinde çıkarak yemlik grubuna giren buğdayları ise % 20 fiyat indirimi yaparak satın almaktadır. Bu durumda üreticimiz kayıplar yaşamaktadır. Ürünün süneli olması kader değildir. Çaresi vardır. İlaç devlet tarafından karşılanmaktadır. Kayıpların yaşanmaması için süne ve kımıl mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Kımıl ve Süne mücadelesi ürün kalitesini ve üretici gelirini artırır. Kırıkkaleli üreticilerimize şimdiden bereketli bir dönem diliyorum” ifadelerini kullandı.



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli