`Türkiye tüketen olduğu kadar üreten olmalı`

`Türkiye tüketen olduğu kadar üreten olmalı`

`Türkiye tüketen olduğu kadar üreten olmalı`

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, yabancı ve biyoteknoloji ürünlerin Türkiye`nin ilaç bütçesinin yarısına yaklaştığını belirterek, nitelikli ilaç üretimine dikkat çekti.

9. Pharma Power Conference, İstanbul`da başladı. Konferanska konuşan Müsteşar Gümüş, Türkiye`de 2002`de yaklaşık 7 milyar lira olan ilaç bütçesinin bugün 21 milyar lira seviyesine yükseldiğini ifade etti.  


Ülkede son 10 yılda ilaç imalatında önemli bir ivme meydana geldiğini ifade eden Gümüş, "İlaç ihracatında önemli gelişmeler görüldü. Gayrisafi milli hasıla içerisinde baktığımızda 2002`lerde yüzde 2,4 olan ilaç bütçesi bugün yüzde 1,5 civarındadır. Gayrisafi milli hasılanın artması da bu dengeyi sağlama açısından önemlidir. Türkiye sağlık sektöründe kendi vatandaşlarına ve uluslararası arenada sağlık turizmi hizmetini de sunmayı hedeflemektedir" diye konuştu. 


Türkiye`nin sağlıkta tükettiklerini üreten bir ülke konumuna doğru gitmesi gerektiğine dikkat çeken Gümüş, şöyle konuştu: "Ülkede şu anda 2 milyar kutu ilaç tüketiyoruz. 2002`de bu 700 milyon kutuyken bugün 2 milyara yaklaşan bir kutu sayısı var. Bunların yüzde 75`i yerli. Yüzde 25`i biyoteknolojik ve ithal ilaçlar. Yabancı ve biyoteknoloji ürünler gerçekten ilaç bütçemizin yaklaşık yarısına kadar gelmiş durumda. Yani biz nitelikli ilaç üretmeliyiz." 

 



  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli