Anahtar Kelimeler: demokrasiye destek

Tam demokrasiye destek

Tam demokrasiye destek

Tam demokrasiye destek

Kırıkkale Gelecek Partisi İl Başkanı Gülfem Betül Ekinci açıklamada bulundu.

 

 

AÇIKLAMA YAPTI

Ekinci, "İnsanlık tarihinin en yoğun dönüşümlerinin yaşandığı, imkan ve risklerin eşzamanlı olarak devrede olduğu bir tarihi sürecin içinden geçiyoruz. Milletler tarihin dinamik ve değişken seyri ile kendi değer, imkan ve ihtiyaçları arasında anlamlı ve sürdürülebilir bir ilişki kurabildikleri ölçüde toplumsal bir düzen oluşturma kabiliyeti kazanırlar” dedi. Ekinci, partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili görüşlerini şu şekilde açıkladı;

 

NEYİ AMAÇLIYOR?

1-Yürütmenin içerisinde Başbakan ve Bakanlar Kurulunu güçlendiriyoruz. Yürütme cumhurbaşkanı ile başbakan ve bakanlar kurulundan meydana gelen ikili yapıdan meydana gelecektir. Bu yapı yetkide ve sorumlulukta paralellik ilkesine göre tasarlanacaktır. Buna göre cumhurbaşkanı meclis tarafından seçilecek, yetkileri sembolik ve törensel konularla sınırlı olacaktır. Yürütme alanında gerçek icrai yetkinin tamamı halka ve meclise karşı sorumlu olan başbakan ve bakanlar kuruluna ait olacaktır.

2- Cumhurbaşkanlığı seçiminin krize dönüşmemesini teminat altına alıyoruz. Parlamentoya tanınan yetkilerin parlamenter süreçte kilitlenmelere yol açmasını önleyecek mekanizmaları vadediyoruz.

3- Gensoru mekanizmasını yapıcı güvensizlik oyu ile birleştiriyoruz. Parlamenter hükümet sisteminde hükümet bunalımını tetikleyebilecek en önemli aracın gensoru mekanizması olduğu gerçeğinden hareketle bu mekanizmanın yapıcı güvensizlik oyuyla birleşmesini öneriyoruz.

4- Güvenoyunda basit çoğunluğu, hükümet düşürmede nitelikli çoğunluğu arıyoruz.

5- Kuvvetler ayrılığına dayanan, demokratik kurumların, sivil ve siyasal toplumun canlandırılıp cesaretlendirildiği, yargının tarafsız ve bağımsız bir güç olarak tasarlandığı yeni bir anayasa düzenini savunuyoruz.

6- Güçlendirilmiş Parlamenter sisteme geçişi sağlayan reform önerimiz çerçevesinde, cumhurbaşkanının icrai bir yetkisi olmayacak; verdiği tüm kararları başbakan ve ilgili bakanın karşı-imzasına tabi kılınacaktır.

7- Karşı imza kuralı aracılığıyla cumhurbaşkanının göreviyle ilgili suçlardan doğan cezai sorumluluk, başbakan ve ilgili bakan tarafından üstlenilecektir. Öte yandan cumhurbaşkanı evvelce olduğu gibi sadece vatana ihanet nedeniyle Yüce Divan’a sevk edilebilecek, Yüce Divan’a sevk edilen bir cumhurbaşkanının görevi ise otomatik olarak sona erecektir.

8- Parlamenter sistemin güçlendirilmesini hedefleyen önerimizle bir yandan parlamenter sisteme geçişi sağlarken diğer yandan bu sistemin yaratması muhtemel sorunları önleyecek mekanizmaları oluşturmayı hedefliyoruz.

9- Parlamentonun temsil gücünün artırılması için Dünyanın hiçbir ülkesinde yer almayan %10 seçim barajı uygulamasının kaldırılmasını savunuyoruz.”



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false