Son sözü `sessiz çoğunluk` söyleyecek

Son sözü `sessiz çoğunluk` söyleyecek

Son sözü `sessiz çoğunluk` söyleyecek

My Net'te Kırıkkale analizi

Genel seçim yaklaştıkça Kırıkkale ile ilgili seçim analizleri de artıyor. Bir seçim analizi de My Net isimli geniş okuyucu kitlesi olan internet sitesinde yer aldı. İşte bu sitenin Kırıkkale analizi…

Kentte durum nasıl?

Kentte özellikle işsizlik ve çözüm süreci nedeniyle AKP`den MHP`ye kayma olduğundan söz ediliyor. Ancak bu kaymanın son seçimde tulum çıkaran iktidar partisine bir milletvekilliğine mal olup olmayacağı kentte yanıtı aranan soru.

Kırıkkale`de seçim tartışmaları bir soru üzerine odaklanıyor: 3-0 mı, 2-1 mi?

Üç milletvekili kontenjanına sahip kentte, 2011 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi oyların yüzde 62`sini alarak, 3 milletvekilliğinin tamamını kazanmıştı.

MHP`nin oy oranı yüzde 18,8; CHP`ninki ise yüzde 15 olmuştu.

Şimdi kentteki tahminler, beklendiği gibi bir kan kaybı yaşaması durumunda iktidar partisinin bir milletvekilliğini MHP`ye kaptıracağı yönünde.

Kentte siyaseti şekillendiren başlıklar ise işsizlik ve çözüm süreci.

Çözüm sürecine bakış

280 bine yakın nüfuslu Kırıkkale`de, Sanayi ve Ticaret Odası`nın verilerine göre 13 bin 500 işsiz bulunuyor ve bunların büyük çoğunluğu genç.

Türkiye İstatistik Kurumu`nun 2013 verilerine göre kentteki işsizlik oranı yüzde 8.

Çözüm süreci de, Güneydoğu`da en çok kayıp veren kentlerden Kırıkkale`de Adalet ve Kalkınma Partisi`nden MHP`ye yönelik bir kayma yaratmış.

Bir parkta arkadaşı Efe Gündoğdu`yla oturan Rıza Işıldak, örneğin, çözüm sürecinden duyduğu rahatsızlığı sandıktaki tercihine yansıtacağını söylüyor. Garson olarak çalışan 21 yaşındaki genç, "Ailem Adalet ve Kalkınma Partili. Eskiden sosyal yardım alıyorduk ama babam iş buldu, artık almıyoruz. Hükümetin sağlık hizmetleri gibi güzel şeyleri de var ama ben ülkücüyüm, çözüm süreci beni rahatsız ediyor" diyor.

24 yaşındaki Gündoğdu, askerden yeni geldiğini, siyasetle hiç ilgisinin olmadığını söylüyor ve "Ailem CHP`ye veriyor diye ben de veriyorum. Yoksa hiçbir partiye güvenmiyorum" şeklinde konuşuyor.

`Benzinliklerde toplantı yapıyoruz`

7 Haziran seçimlerinin dikkatle izlenen partilerinden Halkların Demokratik Partisi (HDP) için Kırıkkale kilit bir seçim bölgesi değil. Son seçimlerde 1,89

Emekli öğretmen Hanifi Sakallı`nın, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerinden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Kırıkkale İl Eş Sözcüsü olduğunu öğreniyorum.

Çözüm sürecinin şehre yansımaları, HDP`nin durumuyla ilgili arka arkaya sorular yöneltiyorum.

Gençlerin, MHP`ye yöneldiği yorumlarını doğrulayan Sakallı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş`ın aldığı 1800`e yakın oyun ise HDP lehine iki kat artacağını ifade ediyor.

Şehir merkezinde çalışma yapamadıklarını aktaran Sakallı, şu bilgileri veriyor:

"Merkezde üstü kapalı tehdit var. Açık toplantı yapamıyoruz. Toplantılarımızı şehrin dışındaki benzinliklerde yapıyoruz. İlçelere gittiğimizde taşlanırız diye düşünmüştüm ama yanılmışım. Aksine olmadığı kadar kabul görüyoruz."

`AKP`nin güzel şeyleri var ama`

Kırıkkale`deki sohbetlerim sırasında dış politika meselesi pek karşıma çıkmadı, ancak Suriyeli mültecilerle ilgili rahatsızlıklarını ifade eden genç bir öğrenciyle karşılaştım. Kırıkkale Üniversitesi öğrencisi Kübra, cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan`ı tercih ettiğini, ancak şimdi MHP`yi destekleyeceğini söylüyor: Nedenini ise, `Suriyelileri getirdiği ve dini çok kullandığı için` diye açıklıyor.

`Kim, bu sessiz çoğunluk?`

Peki seçimde iktidar partisinin seçmeni ne yapacak? Kentte sürekli bir sessiz çoğunluktan bahsediliyor. Kim bu sessiz çoğunluk? Bu konuda en net yanıt Adliye yakınındaki bir taksiciden geliyor:

"Yerel seçimde de MHP kesin alır deniyordu, ne oldu? AK Parti aldı, ben eski AK Parti Gençlik Kolları üyesiyim. Şimdi istifa ettim. Üç seçimdir oy kullanmıyorum. AK Partililer ortalıkta konuşmaz, gider oyunu basar çıkar."

Emekli öğretmen Hanifi Sakallı, `Kim, bu sessiz çoğunluk?` sorumu, "Bunlar ankete katılmaz, konuşmaz. Bunlar, devletten yardım alan yoksullar" diye yanıtlıyor.

Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ekrem Gök de Kırıkkale özelinde bu kesimin oyları için şu tespiti yapıyor:

"Her zaman olduğu gibi, bu seçimde de etkili olacak."



  • Salı 27 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli