Anahtar Kelimeler: Pazar kapatıldı

Pazar kapatıldı

Pazar kapatıldı

Çevre illerde tespit edilen özellikle büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı sonunda Kırıkkale’ye de sıçradı. Kırıkkale’de bazı noktalarda şap hastalığına rastlanması nedeniyle hayvan pazarı ikinci bir emre kadar kapatıldı.

KAPATMA KARARI ALINDI

Kırıkkale’nin çevre illerinde geçtiğimiz aylarda görülmeye başlanan şap hastalığı sonunda Kırıkkale’ye de sıçradı. Kırıkkale’de büyükbaş hayvanları etkileyen şap hastalığının tespit edilmesi üzerine hayvan pazarı kapatıldı. Kırıkkale’nin bir çok noktasında şap hastalığının tespit edildiğine işaret eden Kırıkkale Kasaplar ve Celepler Esnaf Odası Başkanı Gazi Karafilik, ikinci bir emre kadar her hafta kurulan canlı hayvan pazarının kapatıldığını açıkladı.

 

BULAŞICI BİR HASTALIK

Oda başkanı Karafilik “Şap hastalığı hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalıktır. Hastalığa bütün çift tırnaklı hayvanlar duyarlı olup çok bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Hastalığın direk ekonomik kayıpları arasında özellikle genç hayvan ölümleri, süt ve et veriminde düşme, üreme performansında düşme sayılabilir. Kaybı en aza indirmek için Kırıkkale’de ilgili kurumlar tarafından tüm tedbirler alınıyor. Bu kapsamda her hafta kurulan canlı hayvan pazarımız da ikinci bir emre kadar kapalı tutulacak” ifadelerine yer verdi.

 

ŞAP İLE MÜCADELE

Şap hastalığıyla ilgili mücadele konusunda bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar “Ahır giriş ve çıkışlarına dezenfektan konularak hayvanların ayak dezenfeksiyonlarının sağlanması, Ahırlara bakıcılardan başka yabancı şahıs ve ziyaretçilerin sokulmaması, Dışarıdan yeni satın alınan hayvanların 21 gün süreyle karantinaya alınmaları hastalıksız olduğu tespit edilenlerin sürüye dâhil edilmeleri ve sevk edilecek hayvanlara en az 21 gün öncesinden mutlaka aşı yaptırılması gerekir. Şap hastalığında etkene yönelik tedavi yapılamaz. Fakat hastalığın yan etkilerine tedavi yapılabilir. Ağızdaki yaralar karbonatlı, sodalı su, veya sirkeyle yıkanır temizlenir. Ayaklar hayvan vücuduna uygun dezenfektanlarla temizlenir.

 

BİLGİ VERİLDİ

Ateşli dönemlerde antibiyotikler kullanılır. Ahırın dezenfekte edilmesi için Sodyum hipoklorit olarak bilinen çamaşır suyu kullanılabilir. Çamaşır suyunu 2 LT sini bir tenekeye dökerek üzerine 5 litre su ile seyrelterek pompayla veya süpürge ucu ile hayvanların olmadığı ahıra uygulanır. Ahırın girişine uygun genişlikte bir leğene çamaşır suyu dökülerek ahıra giren çıkan kişi ayaklarını bu sudan geçirmelidir. Hastalıkla mücadelede en önemli unsur hastalık etkenini bertaraf edilmesi yayılmasının önlenmesidir. Bunu da karantina ve dezenfektanlarla yapılması mümkündür” dedi.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı