Parkomat'ta flaş bir gelişme!

Parkomat

Parkomat'ta flaş bir gelişme!

Samsun`da

parkomatlara

para ödemeyin”

kararı çıktı!

Samsun`da yol kenarına aracını park ettiği ve otopark fişi almadığı gerekçesiyle kesilen 100 liralık para cezasına itiraz eden sürücüleri haklı bulan mahkeme, belediyenin ve Parktek firmasının cadde ve sokakları otopark olarak işletemeyeceğine dair emsal teşkil edecek bir karar verdi. Bu karar parkomat sıkıntısı yaşayan Kırıkkale için örnek teşkil edebilir!

İlginç bir gelişme

Kırıkkale'de birkaç yıldır sorun olan, geçen ay tepkiler nedeniyle belediyenin el koyduğu parkomat işletmesi konusunda Samsun'da mahkeme tarafından Türkiye geneline ve Kırıkkale'ye emsal teşkil edecek bir karar çıktı. Kırıkkale'deki gibi sorunların yaşandığı Samsun'da da parkomat işletmeciliği mahkemelik oldu. Bir vatandaşın şikayeti üzerine dava açıldı, mahkeme ise parkomata vatandaşların para vermemesi gerektiği kararını verdi. İşte bu gelişmenin öyküsü…

Vatandaş lehine karar

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işlek olan cadde ve sokaklara konulan Parkomatları işleten özel şirketin, yolun durumuna göre 1 saatliğine 2 ila 4 liralık fiş almadan aracını yol kenarına park eden araçların plakalarına, otopark cezası olarak kesemeyen Parktek kurnazlık yaparak Kabahatler Kanunu`na göre kestiği 100 liralık idari para cezasına mahkeme dur dedi. Bununla da birlikte mahkeme, vatandaşların lehine olacak bir karar daha vererek, belediyenin, halkın kullanımında olan açık alanları otopark olarak işletemeyeceği yönünde karar verdi.

Ceza kesemezler

Parktek şirketinin, belediye zabıtası vasıtasıyla idari para cezası makbuzunu Kabahatler Kanunu kapsamında kestiğini, kendisinin ise yine aynı ceza makbuzu ayrıntısında yer alan suç vasfına göre devlete ait yerde işgal suçu işlemediğini ve devletin de bu alanları aynı amaçla kullanamayacağını bildirildi. Samsun Sulh Ceza Mahkemelerine açılan davanın maliyeti sadece 1 lira tutuyor. 3 aydan daha kısa sürede mahkeme sonuçlanıyor. Daha öncede Parktek firması için yüzlerce dava açıldığı ve hepsininde kararında cezaların iptali kararı verildi. Samsun Ceza Sulh Mahkemesi ayrıca park cezasını özel şirketlerin değil, Kabahatler kanununa göre kesilecek cezaların sadece belediye zabıtaları tarafından kesileceği yönünden karar verdi.

Mahkeme kararı!

Samsun Ceza Sulh Mahkemesince yapılan açıklamada "Halkın kullanımına açık olan bir cadde veya sokakta vatandaşların yer işgal etmesi Kabahatler Kanunu`nun 38/1. maddesinde ve 4. maddesinde açıkça yer aldığı gibi, eğer söz konusu yerde Kabahatler Kanunu`na uygun olmayan hal olduğunda zabıta, kanun maddesi gereğince 50 lira tutarındaki cezayı uygular. Ancak aynı Büyükşehir Belediyesi söz konusu bu yerleri belirli bir saat diliminde para karşılığı kendi isteği ile otopark olarak işgal ettiremez. Bir yerin yasal olarak işgal edilmesinin suç sayıldığı ancak ücret ödenmesiyle yerin işgal suçunun ortadan kaldırılması söz konusu olamaz. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından çıkartılan yönetmelikle cadde ve sokaklarda Parkomat uygulaması ile ücret toplayıp idari yaptırımda bulunması yasalara aykırıdır. Vatandaşa kesilen 88 liralık ceza tutanağının yukarıdaki sebepler nedeniyle iptaline karar verildi." denildi.



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false