Anahtar Kelimeler: AYRI SENARYO

3 AYRI SENARYO VAR!

3 AYRI SENARYO VAR!

3 AYRI SENARYO VAR!

Seçim senaryoları

AKP ile CHP´nin koalisyon hüküketi kurma çalışmalarının bugün olumsuz sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan erken seçim tablosuyla ilgili 3 senaryo oluştu.

İŞTE SENARYOLAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında dün yapılan son koalisyon görüşmesinden olumlu sonuç çıkmaması, erken seçim ihtimalini neredeyse kesinleştirdi. Bundan sonra Türkiye´yi üç seçim senaryosu bekliyor. İlk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi´nden seçim kararı çıkarılabilir. Halihazırdaki iktidar partisi AK Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için TBMM´yi olağanüstü toplantıya çağırabilir.

MHP NE YAPACAK?

Bu seçenek devreye girdiği takdirde MHP´nin tavrının ne olacağı merak ediliyor. Partinin çekimser kalarak TBMM Genel Kurulu´na girmeme ihtimali, bir süredir Ankara kulislerinin gündeminde. Ancak MHP her koşulda genel kurul salonuna gireceğine işaret ediyor. Bu durumda AK Parti´nin seçim kararı çıkarıp çıkaramayacağı, MHP´nin destek verip vermeyeceği merak ediliyor.

AZINLIK HÜKÜMETİ

İkinci yol ?azınlık hükümeti?? Davutoğlu, seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti için MHP´den destek isteyebilir.  Ancak MHP genel başkanı Devlet Bahçeli´nin, ?Erdoğan´ın telkin ve tavsiyesi ile Davutoğlu partimizi ziyareti planlıyorsa, bu görüşme düşüncesi cevap bulmayacak? sözleri, MHP´nin AK Partiye kapıyı kapatması şeklinde yorumlanmıştı. Son açıklamalar, MHP´nin şimdilik azınlık hükümetine de sıcak bakmadığına işaret ediyor.

SEÇİM HÜKÜMETİ

Son seçenek ise seçim hükümeti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 günlük süre dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilir. Eğer seçim hükümeti kurulursa, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olacak. Ama MHP, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor. MHP seçim hükümetine katılmazsa, kontenjanı diğer partilere dağıtılacak.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false