MPT silah fabrikasının namusudur”

 MPT silah fabrikasının namusudur”

MPT silah fabrikasının namusudur”

Çelişkili açıklamalar var!”

Milli Piyade Tüfeğinin MKE Kırıkkale Silah Fabrikasında imal edilmesi, kalite kontrol, lisans ve pazarlama hakkı gibi işlemlerin MKE eliyle yapılması için girişimlerde bulunan Milli Piyade Tüfeği (MPT) Kırıkkale'de Kalsın Platformu” temsilcileri, tüfeğin lisans hakkını elinde bulunduran Savunma Sanayii Müsteşarlığında (SSM) konuya ilişkin bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya katılanlar

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök başkanlığında, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı Basri Keskin, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Süleyman Köstekli, Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Mürsel Öcal, Türkiye Kamu Sen Şube Başkanı A. Yücel Karabacak, Pusula Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Altundağ ve Pusula Gazetesi Köşe Yazarı Habilhan Pehlivanlı'dan oluşan bir heyetle Savunma Sanayii Müsteşarlığında gerçekleştirilen toplantıya katılan Milli Piyade Tüfeği (MPT) Kırıkkale'de Kalsın Platformu”, konuya ilişkin düşüncelerini Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir'e iletti. Ak Parti Kırıkkale Milletvekilleri Oğuz Kağan Köksal ve Ramazan Can'ın da hazır bulunduğu toplantıya, MKE adına Genel Müdür Yardımcısı Sait Demirci katıldı.

Destek açıklamaları

Yaklaşık bir saat süren toplantının açış konuşmasını yapan Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, ülkemizde savunma sanayii denilince ilk akla gelen kurum olan MKE'nin gelişiminin öncelikleri olduğunu belirterek, İsteriz ki MKE kendisini geliştirsin, üretim kapasitesini artırsın, ürün çeşitliliğini geliştirsin, personel sayısını artırsın. Ama şu da göz ardı edilmemeli ki, özel sektörle rekabet edebilmek için MKE'nin çok çalışması gerekiyor. Biz, SSM olarak elimizden gelen desteği MKE için sağlıyoruz ve sağlamaya da devam edeceğiz” dedi.

MKE güçlü olsun

MKE'nin Kırıkkale'nin hayat damarı olduğunu vurgulayan Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Kırıkkale'de her evde mutlaka en az bir MKE'li vardır. O yüzden de MKE'nin Kırıkkale için anlamı çok büyüktür. Gerçi şu anda bir emekli şehri haline gelen Kırıkkale'de MKE çalışanı sayısı azalmıştır ama bu kez de her evde en az bir MKE emeklisi vardır. Öyle ya da böyle MKE Kırıkkale, Kırıkkale de MKE demektir. Bu yüzden Kırıkkaleli MKE'nin çok güçlü olmasını istiyor” diye konuştu.

MKE logosu olsun

MKE ile ilgili yaşanabilecek en ufak bir olayda Kırıkkale halkının mutlaka müdahil olacağını vurgulayan Köksal, Günden güne küçülen bir MKE Kırıkkale halkında ciddi rahatsızlıklar yaratıyor. Kırıkkaleli istiyor ki MKE eski günlerine dönsün. İşte bu yüzden de MPT konusu savunma sanayii açısından teknik bir meseleyken Kırıkkale halkı açısından duygusal bir meseledir. Şu anda burada bulunan heyet de Kırıkkale halkının bu tepkileri sonucunda MPT'nin Kırıkkale Silah Fabrikasında üretilmesi ve MKE'nin logosunu taşıması için görüşmeler yapmak üzere yola çıkmıştır” şeklinde konuştu.

Talepler iletildi

İki hafta önce Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile yapılan görüşmeye de değinen Köksal, başta 20 bin adet olarak belirlenen rakamın Bakan tarafından, MKE ne kadar üretirse o kadarını satın alırız. İsteğiniz kadar üretin” dediğini hatırlattı. Özellikle lisans ve pazarlama konusunda MKE'nin tek otorite olması gerektiğinin de altını çizen Köksal, Müsteşar Demir'in bu konuda destek olmasını talep ettiklerini belirtti.

Pozitif ayrımcılık talebi

MKE'nin 1980'lere kadar hızlı bir büyüme yaşadığını ancak 2000'lerden itibaren küçülme sürecine girdiğini bildiren Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da, Kırıkkale halkının MPT'yi Kırıkkale Silah Fabrikasının namusu olarak gördüğünü; adının, markasının MKE'ye ait olması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. MPT'nin dünya piyasasıyla yarışabilecek kalitede bir tüfek oluğunu belirten Can, Tüm bu sebeplerle gerekirse MKE'ye bu konuda pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır” dedi. Bedelli askerlikten elde edilen gelirin de MKE'ye aktarılarak yatırıma dönüştürülebileceğini kaydeden Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, MKE, hurdalık dışındaki birçok kurumundan zarar ediyor. Eğer MPT MKE'de kalır, istediğimiz Pazar payını da yakalarsak MKE'nin zararını da kapatmanın, hatta yeni yatırımlar yapmanın yolunu açmış oluruz” dedi.

MKE dünyada tek

MKE Genel Müdürünün yurtdışında olması sebebiyle Genel Müdür adına toplantıya katılan MKE Genel Müdür Yardımcısı Sait Demirci'de, MKE'nin iş tanımı ve amacı açısından dünyada eşi benzeri olmayan bir kuruluş olduğunu vurgulayarak, 1950'lerden bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinin istemiş olduğu her türlü silahı tam ve zamanında teslim ettik. Özellikle tüfek konusunda oldukça iddialıyız. Zaten MPT dünya silah piyasasında 1 numara olacak kalitede ve özellikte bir silahtır. MKE bu işin üstesinden rahatlıkla gelir” diye konuştu.

İki farklı silah çıkar!

Dünyanın dört bir yanındaki fuarlarda görücüye çıkan MPT'nin şimdiden talipleri olduğunu da kaydeden Demirci, imalatın MKE dışında başka bir firmayla paylaşılması halinde iki farklı kalite silah ortaya çıkacağı uyarısı yaptı. İlk etapta TSK'nın ihtiyacı olan 35 bin adetten 20 bin adedini MKE'nin, 15 bin adedini de Kale Grup'un yaptığını düşünelim. İki farklı kalite silah ortaya çıkacak. Bu durum TSK'ya sorun yaratmayacak mı?” diye sordu.

Ana parçaları MKE üretir

Yalnızca 8 alüminyum parça üretebileceğini taahhüt eden Kale Grup'un geriye kalan 400 küsur parçayı üretecek olan MKE ile karşılaştırılmasının üzücü olduğunu kaydeden Demirci, ana parçaları MKE üretmek üzere diğer parçalar da alt yüklenicilere yaptırılabilir. Ama ana yüklenicinin de, lisans sahibinin de, pazarlama sorumluluğunun da MKE'de olması gerektiğini vurguladı.

Bu bir milli mesele

MKE'nin öz kaynaklarından 20 milyon TL vererek 6 adet yeni tezgâh satın aldıklarını, bu şekilde bir yılda 20 bin adet MPT'yi üretecek duruma geldiklerini belirten MKE Genel Müdür Yardımcısı Sait Demirci, Biz kaliteden ödün vermeden ve ihtiyaçlar doğrultusunda kapasite artırımına giderek ana yüklenici olmak istiyoruz. Dünyanın 70 ülkesine silah ihracatı yapan bu ülkenin milli kuruluşu MKE olarak test ve montaj hakkı bizde olmalı. Bu bir milli güvenlik meselesidir” şeklinde konuştu.

Tezgahlar boş bekliyor

MPT'nin lisansının da MKE'de olmasının milli bir zorunluluk olduğunun altını çizen Demirci, Silahın test aşamalarının ardından bizden 35 bin adet tüfek istendi. Fakat daha sonraki gelişmeler neticesinde henüz sipariş bağlanmadı. Tezgâhlarımız bir yıldır boşta bekliyor. Biz onları 35 bine göre hazırlamıştık ki 20 bini rahatlıkla üretebiliriz” dedi.

Hassasiyet göz ardı edilmemeli

Kırıkkalelinin hassasiyetine vurgu yapan Milli Piyade Tüfeği (MPT) Kırıkkale'de Kalsın Platformu” ve Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök de, Tabancamız elimizden alındığında bile Kırıkkale halkı bu kadar tepki vermemişti ama bu sefer halk konuya sahip çıkıyor. Buradan çıkacak sonucu tüm Kırıkkale halkı sabırsızlıkla bekliyor” dedi. Silah OSB ile yakalanan müteşebbis ruhunun öldürülmemesi için MPT'nin Kırıkkale Silah Fabrikasında üretilmesi ve lisans hakkının MKE'de olması gerektiğini de belirten Gök, SSM'nin bu konudaki hassasiyetleri de göz önüne alması gerektiğini ifade etti.

MKE Kırıkkale'yi geliştirdi

MKE'nin küçük bir köyü il haline getiren bir kuruluş olduğunu kaydeden Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Süleyman Köstekli de MPT ile ilgili tüm kontrolün MKE'de kalması gerektiğini beyan etti ve MKE gibi milli bir kuruluş varken bu kadar hassas bir silahın özel sektöre verilmesinin birçok soruna yol açabileceği uyarısında bulundu. Yalnızca MPT'nin değil, Gaz Maske Fabrikasının da Kırıkkale'ye gelmesi gerektiğini belirten Köstekli, MKE'nin fabrikaları büyük oranda Kırıkkale'de. Kalanlar da bir an önce Kırıkkale'ye getirilmeli, hatta Genel Müdürlük de Kırıkkale'de olmalıdır” diye konuştu.

Çelişkili açıklamalar

İki hafta önce Milli Savunma Bakanıyla yapılan görüşmede, Bakan Yılmaz'ın, MPT'nin Lisans hakkı bizde, yani SSM'de. MKE, parasını verip bu lisansı alır” dediğini hatırlatan Türkiye Kamu-Sen Şube Başkanı A. Yücel Karabacak, Savunma Sanayi Müsteşarının bu konudaki görüşünü sorarken, Pusula Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Altundağ da yine Müsteşar Demir'in sözlerine atıfta bulunarak, Sayın Müsteşar, ‘MKE bizim desteklediğimiz bir kurumdur” diyorsunuz ama ne hikmetse MKE sürekli küçülüyor. Ayrıca MKE Genel Müdür Yardımcımızın verdiği rakamlarla geçtiğimiz haftalarda milletvekilimiz Ramazan Can Bey'in verdiği rakamlar örtüşmüyor. Bu çelişki nereden doğuyor?” diyerek itirazlarını bildirdi.

Tercih edilen kurum olmalı

MKE 40 yıldır G3 piyade Tüfeğinin üretiyor. Bu bilgi birikimi olmadan ilerleyen zamanda meydana gelebilecek sorunlara çözüm bulunamaz. Oysa MKE bu sorunlara rahatlıkla çözüm bulabilecek bilgi birikimine sahiptir” diyen Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Mürsel Öcal, MPT'nin Kırıkkale Silah Fabrikasında üretilememesinin en büyük sebebi olarak fabrika çalışanları ve MKE gösteriliyor. Oysa bu işçiler Bora 12'yi ürettiler. Birçok farklı projenin içinde bulunuyorlar. Tabanca meselesinde Karadeniz'deki bir merdiven altı atölyeye tercih edilen MKE, MPT konusunda tercih edilen kurum olmalıdır. Yıllardır hem silah hem de yedek parçasını üreten MKE'nin bu konuda rakiplerle karşı karşıya bırakılması anlam veremiyoruz” diye konuştu.

Siyasiler destek olsun

MKE'nin MPT'yi üretme ve lisansına sahip olma konusundaki isteklere sıcak baktıklarını beyan eden Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, özellikle lisans konusunda Mili Savunma Bakanlığından gelecek talimata göre hareket edeceklerini belirtti. Ak Parti Kırıkkale Milletvekilleri Oğuz Kağan Köksal ve Ramazan Can'ın da Milli Savunma Bakanı ismet Yılmaz ile görüşüp konunun en kısa zamanda netleştirileceğini beyan ettikleri toplantı, siyasilerin de desteğiyle MPT sorununun en kısa zamanda çözüleceği umutlarını canlandırdı.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false