Anahtar Kelimeler: neler oluyor?

MKE’de neler oluyor?

MKE’de neler oluyor?

MKE ne durumda?

Nereden nereye geldi?

Son gelişmeler neler?

Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olan  Makine Kimya Endüstri Kurumunun Anonim Şirket olmasının ardından çıkan tartışmalar bir türlü son bulmuyor. Ankara Kuşu adlı twiter hesabından yapılan paylaşımlar, MKE´yi yeniden tartışılır hale getirdi.

TARTIŞMALAR SONA ERMİYOR

Makine Kimya Endüstri Kurumu, Anonim şirket olduktan sonra, yönetim kurulunun ilk işi; ihale, alım, satım gibi işleri büyük bir titizlikle inceleyen ve yolsuzlukları engelleyen Teftiş Kurulunu kaldırmak olmuş, bu karar kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu. Teftiş Kurulunun kaldırılmasının ardından MKE A.Ş.´de yapılan her iş tartışılır hale geldi. MKE, 03 Temmuz 2021 tarihli ve 31530 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7330 sayılı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanunda açıkça belirtildiği üzere sermayesinin tamamının Hazineye ait ve Milli Savunma Bakanlığının ilgili olduğu bir anonim şirkete dönüştürülmüştü. Sermayesinin tamamı hazineye ait kurumda iş ve hizmet alımlarında ihale yapılması zorunluluğu olmasına karşın, MKE A.Ş. bütün alımları ihalesiz ve kapalı kapılar ardında görüyor.

BAZI İDDİALAR VAR

Twiter´da en çok takip edilen hesaplardan olan Ankara Kuşu adlı hesap, geçtiğimiz günlerde MKE A.Ş. Genel Müdürü Yasin Akdere´yi etiketleyerek “Top, tüfek ürettiğimiz MKE´nin girişlerinde ki özel geçiş sistemlerini neden Amerikalı firmaya verdik? Aselsan dururken neden Amerikalı yani” paylaşımı yaptı 2022 13:58 MKE BABANIZIN MALI MI? www.mansetgazetesi.net/haber/-mke-babanizin-mali-mi-23273.html 2/4 DOLAR EURO ELMALI KURABİYE TARİFİ Kıbrıs Tatlısı Tarifi PAVLOVA TATLISI TARİFİ AĞLAYAN TATLI TARİFİ LAVANTALI GÜLLAÇ TARİFİ Fincan Tatlısı Tarifi EV YAPIMI DONDURMA TARİFİ Kırıkkale için namaz vakitleri İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsi 06:14 07:59 12:58 15:22 17:40 19:12 Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi Arşiv Taraması Yap 14.9042 16.3758 Paylaşım yüksek oranlarda etkileşim görürken, CHP´li milletvekilleri konuyu araştırarak açıklık getirdi. İşi alan firmanın Amerikalı değil yerli firma olduğu CHP´li milletvekilleri tarafından duyuruldu ve bilgi kirliliği ortadan kaldırıldı. Ancak Makine Kimya Endüstri Kurumunun, Anonim Şirket olduktan sonra ki ihalesiz ve resmi ilansız iş, hizmet ve mal alımları tartışmaları beraberinde getiriyor. Bütün şeffaflığını yitiren Kurum, teftiş kurulunun da kaldırılmasıyla şaibe iddialarını da beraberinde getiren bir kurum haline geldi. Kapalı kapılar ardında yapılan anlaşmalar şeffaflıktan uzak görüntü sergilerken, denetim mekanizmasının yumuşatılması şaibe iddialarına da zemin hazırlıyor.

YASALARA AYKIRI BİR DURUM

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi ve iştiraklerinin her ne kadar Anonim Şirketi olsa da sermayesinin tamamının Kamuda olması nedeni ile resmi ilan ve resmî reklamların, neşrettirilmesinin yasal zorunluluk olduğu hükmine rağmen, MKE A.Ş. ve bağlı kurumlar yapılan işleri ya ihalesiz ya da ilansız yapmaya devam ediyor. Kamu İhale Kanununun  Temel ilkeler başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında: “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur” ifadesine rağmen bütün sermayesi kamuda olan MKE A.Ş. yasalara aykırı şekilde iş yapmaya devam ediyor. Bu davranışlar kamuoyunda tepkilere neden olurken yapılan bütün işler sorgulanır hale geliyor.

MKE ÇOK ÖNEMLİ BİR KURUM

Makine Kimya Endüstri Kurumunun, Anonim Şirket olma sürecinde A.Ş. destekçileri tarafından MKE´nin hantal yapısından kurtulacağı, üretimi artıracağı, serbest piyasa ile rekabet edeceği hatta ve hatta işçiler için yan gelip yatma yeri olmayacak ifadeleri kullanılırken, A.Ş. olduktan sonra yalnızca işçilere zam yapmakla övünen bir kurum haline geldi. Türkiye tarihinde çok önemli bir yeri olan Milli Savunma Sanayinin en önemli kurumu olan MKE henüz kurumken, MPT silahını yapmış ve uluslararası birçok ödül almıştı. Anonim Şirket olduktan sonra MPT gibi yerli ve milli çağdaş silahlar üretmesi beklenen MKE A.Ş. yalnızca işçilere yaptıkları zamlar ile reklam yapan bir kuruluş haline geldi. Özel, Anonim Şirket veya Kurum fark etmeksizin, MKE A.Ş.´nin yerli ve milli firmamız “Bayraktar” örneğinde olduğu gibi dünyaca takdir gören silahlar geliştirmesi beklenirken, ihale, usulsüzlük, yolsuzluk, adam kayırmacılık gibi kuruma ve kurumun tarihi değerine yakışmayan iddialarla anılması kamuoyunca tepki görüyor.



  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli