Anahtar Kelimeler: Mağarada çalışma

Mağarada çalışma

Mağarada çalışma

Mağarada çalışma

Çankırı'da, Hititler'den kalma yaklaşık 5 bin yıllık tuz mağarasının sporcular üzerindeki etkisinin araştırılması için Boks Milli Takımı, 150 metre derinlikteki mağarada antrenman yapıyor.

 

 

MAĞARADA ÇALIŞMA

İl merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve yıllarca yapılan üretim sonucu içinde birçok galeri oluşan yerin 150 metre altındaki mağaranın, astım, bronşit, akciğer hastalıklarının tedavisine iyi geldiği biliniyor. Mağaranın sporcular üzerindeki etkisini görmek isteyen Yıldız Kadın Boks Milli Takım Başantrenörü Ahmet Çınar, daha önce kendi sporcularıyla mağara içinde zaman zaman antrenmanlar yapmaya başladı. Sporcularındaki performans artışını fark eden Çınar, bu durumu Kırıkkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Deliceoğlu ile Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Söyler ile paylaşarak, bu konuda bilimsel araştırma yapılması gerektiği düşüncesini paylaştı.

 

ETKİLER BELİRLENECEK

Tuz mağarasının sporcular üzerindeki etkisini incelemek için 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları için düzenlenecek Avrupa ve dünya kota müsabakalarına Çankırı'da hazırlanan Boks Milli Takımı'yla mağara içinde antrenman yapılması kararlaştırıldı. Sporcular mağaradaki antrenmanlara başlamadan önce teste tabi tutularak verileri alındı. Yaklaşık 15 gün mağara içinde sürecek antrenmanların sonucu ilk verilerle karşılaştırılarak mağaranın sporcular üzerindeki etkisi tespit edilecek. Araştırma sonucunda mağarada antrenman yapan sporcularda performans artışı ortaya konulursa 5 bin yıllık tuz mağarası spor turizmine de kapılarını aralayacak.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false