Anahtar Kelimeler: Kurbana gözüyle bakmayın

?Kurbana et gözüyle bakmayın?

?Kurbana et gözüyle bakmayın?

?Kurbana et gözüyle bakmayın?

Kurban ibadeti uyarısı!

Yaklaşan kurban bayramı öncesi Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş, vatandaşlara uyarıda bulundu Baş, "Vatandaşların ´bir yıl boyunca ihtiyaç duyulan eti bir kenara yığalım, iyi bir şekilde hesap edelim, çok karlı bir alışveriş yapalım, verdiğim paraya değsin, çok fazla et çıksın´ gibi anlayışla kurban seçerek bu ibadeti gerçekleştirmesi kurban etini kıyma, sucuk, pastırma gibi görmesi hiç kabul edilebilir bir davranış değildir" dedi.

ET BAYRAMI OLMAZ!

Kurban bayramı öncesi vatandaşlara uyarılarda bulunan Baş, yaptığı açıklamada, Kurban bayramının hiçbir şekilde bazı insanların dile getirdiği gibi et bayramı şeklinde ifade kullanarak yaklaşmaması gerektiğini söyledi. Kurban bayramına bir et bayramı gözüyle bakan, bir yıllık et ihtiyacını karşılamaya çalışarak, tamamını kendi tüketmeye çalışanların olduğunu vurgulayan Baş, şöyle konuştu: "Kurban etlerinin değerlendirilmesi üçte biri ailede bırakılması, üçte birinin misafirlerle tüketilmesi ve diğer üçte birinde kesinlikle yardım olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerekir.

KURBAN İBADETİ

Kurban ibadeti, et için yapılan bir uygulama değildir. Ancak burada sorgulama fertlerin kendisine düşmektedir. ´Ben gerçekten hiç kimseye vermeden bunu kendi ailem içerisinde tüketmeye muhtaç mıyım değil miyim´ kendisini kandırmadan bu sorunun cevabı çerçevesinde kurban etini değerlendirmesi gerekir." Şeklinde konuştu. Baş, "Vatandaşların bir yıl boyunca ihtiyaç duyulan eti bir kenara yığalım, iyi bir şekilde hesap edelim, çok karlı bir alışveriş yapalım, verdiğim paraya değsin, çok fazla et çıksın gibi anlayışla kurban seçerek bu ibadeti gerçekleştirmesi kurban etini kıyma, sucuk, pastırma gibi görmesi hiç kabul edilebilir bir davranış değildir" diye konuştu.

DUYARLI DAVRANILMALI

Kişinin kendine ayırdığı kısmı bu şekilde değerlendirebileceğine işaret eden Baş, bütün kurban etinin evde kalmasını ve bu ibadeti bir et olarak değerlendirmenin Allah katında çok hoş karşılanan bir tutum olmadığına değindi. Baş, "Kurban etleri insanların bayram sohbetlerine yansıyor. Bir arada olunduğunda kimin bu kurbandan ne kadar yaptığıyla ilgili sanki bir et yatırımı, entegre bir tesise yatırım yapılıyormuş gibi bahsedilmesi, konuşulması hoş bir davranış değil. İbadeti özünden uzaklaştıran bir tutum ve davranıştır. Vatandaşlarımızın son derece duyarlı davranmasında yarar var" dedi. Hayvanların kesilmesiyle ilgili ya da kurban edilmesiyle ilgili farklı yöntemlerin öne sürüldüğünü dile getiren Baş, boğazlanarak kurban edilmesi gerektiğini vurguladı. Baş, hayvanı şoklama, uyuşturmak gibi yöntemlerin İslami olarak kabul edilmediğini belirterek, özellikle boğazlanarak kesilmesinin caiz ve gerekli olduğunu kaydetti.



  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli