Anahtar Kelimeler: Korkmalı mıyız

Korkmalı mıyız?

Korkmalı mıyız?

Korkmalı mıyız?

 

Bu nasıl bir olay ve panik!

Bu nereden çıktı?

Öldürücü bir gazmış!

Korkunç bir iddia!

Kırıkkale´de Hacılar beldesi yakınlarında faaliyet göstermekte olan santraldeki işçilerin zehirlenmesi ve ardından yaşanan panik ve alınan önlemler endişeyle karşılandı.

190 İŞÇİ ZEHİRLENDİ

Kırıkkale´de ilk kez çok sayıda işçi kaynağı henüz belli olmayan bir gazdan zehirlendi. İlk gün 31 işçi Hacılar yakınlarındaki termik santralde çalışırken zehirlenerek hastanelere kaldırılmıştı. Bu sayının 190´a ulaştığı öğrenildi. İşçileri zehirleyen gazın ise hidrojen sülfür olduğu ortaya çıktı. Ancak gazın nereden geldiği ve nasıl ortaya çıkarak zehirlenmelere yol açtığı henüz bilinmiyor. Bu gaz renksiz, çürük yumurta kokusunda ve zehirleyici bir gaz olarak, daha doğrusu asit olarak tanımlanıyor. Ayrıca çok şiddetli bir zehir olarak da tanımlanıyor.

ODALAR BİLE DEZENFEKTE EDİLDİ

Bu gazın nereden çıktığı bilinmiyor. Bu konuda bilgi veren ve açıklama yapan da olmadı şu ana kadar. Gazın tehlikesi zehirlenen işçilerin hastanelerdeki nükleer odalarda dezenfektan ile yıkanmalarından anlaşıldı. Ortaya çıkan gaz konusunda öyle bir panik ve telaş yaşandı ki, hastanelere gelen ve burada tedavi gören işçilerin yattığı odaların da dezenfekte edildiği öğrenildi. Hatta servislerdeki diğer hastaların da başka bölümlere nakledildiği ileri sürüldü. Çok tehlikeli olduğu ortaya çıkan gaz konusunda Kırıkkale´de ilk kez görülen önlemler alındı ve alınıyor.

İKİ FLAŞ İDDİA VAR

Gazla ilgili bazı iddialar da var. Bunlardan ilki gazın Tüpraş´tan salındığı iddiasıydı. Ancak Tüpraş bu iddiayı yalanladı. Fakat yalanlama inandırıcı olmamış ki, bir çok kişi araştırma yapılmasını istiyor. Çünkü Tüpraş´la ilgili zaman zaman bu tür iddialar gündeme geliyordu. Irmakta toplu balık ölümleri bu konu için hatırlatıldı. Bir başka iddia ise IŞİD´in veya Suriye´nin gaz saldırısı yapmış olabileceği iddiası. Şehirde bu iddiada konuşuluyor. Ancak bunun sadece bir iddia olduğunu söylemek gerekiyor.

AÇIKLAMA BEKLİYORLAR

İşçilerin tedavisi devam ederken, zehirlenenlerin sayısının 190´ı bulduğu bildirildi. İşçilerin sağlık durumlarının da iyi olduğu ifade ediliyor. Bu arada, bu tür tehlikeli bir gazın Kırıkkale´de ne amaçla bulunduğu ve ne için kullanıldığı da ayrıca merak konusu. Bu konuda da vatandaşlar açıklama bekliyor. Özellikle Hacılar, Hasandede ve Bahşılı sakinleri tam anlamıyla diken üstündeler. Olay ve gazla ilgili açıklama bekliyorlar. Gazın çok zehirli olduğu öğrenilirken, bitki, su ve hayvanlara da zarar verebileceği düşünülüyor. Bitkilerin etkilenip, insan ve hayvanları da sonradan etkileyip etkilemeyeceği endişesi hakim. Çevrede araştırma yapılması isteniyor.

ÇEVRE İL MÜDÜRLÜĞÜNE TEPKİ

Bütün bu gelişmeler ve tedirginlik yaşanırken, açıklama olmaması nedeniyle endişeler de artıyor. Çevre İl Müdürlüğü´nden konuyla ilgili hiçbir açıklama ve bilgi gelmedi. Kuruma yönelik tepkiler var. Vatandaşların rahatlatacak bir inceleme ve araştırma yapılarak sonuçlarının açıklanması isteniyor. Bu gaz olayında sorumlu kim ise vatandaşlar cezalandırılsın istiyor. Hastanelerde ve olay yerinde yaşanan büyük paniğin ciddi bir vakaya delalet olduğu görüşü hakim. Herkes açıklama bekliyor ancak bir açıklama yapan olmadı. Doğal olarak endişe sürüyor.

GÜL´ÜN OĞLUNUN TESİSİ

Daha önce bu bölgede Barmek-Gama ortaklığında dizel motorlar ile elektrik üretilmişti. Ancak daha sonra yatırım rantabl olmaktan çıkınca tesis kapatıldı ve Afganistan´a taşındı. Bölgeye ise yeni bir santral kuruldu. Güney Koreliler tarafından kurulan santral elektrik üretimi için tesis edildi. Santralde şu anda 1500 civarında çalışan olduğu öne sürülüyor. Santrali eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün oğlu Ahmet Münir Gül´ün santralin bağlı olduğu şirketin genel müdürü olarak biliniyor.

SANTRALİN HİKAYESİ

Suudi Arabistan´ın en büyük şirketleri arasında yer alan Acwa Power Kırıkkale´de 900 mw´lık doğalgaz santralı kuruyor. Santralde çalışmalar devam ediyor. İşte bu iddialı şirket, Abdullah Gül´ün büyük oğlu Ahmet Münir Gül´ün genel müdür olduğu Ventis Enerji´ye 25 milyon 300 bin TL taahhüt ederek şirketin tek sahibi oldu. Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ´ün oğlu Ahmet Münir Gül´ün genel müdürlüğünü yaptığı Ventis Enerji 25 milyon TL´ye Suudilere satıldı. Kurulalı henüz iki yıl bile olmayan Suudi Arabistan´ın en büyük şirketleri arasında yer alan Acwa Power, altı yıldır ülkemizdeki enerji projeleriyle ilgileniyor.

25 MİLYONA SATILDI

Kendi ülkesinin sulama ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan şirketin, Kırıkkale´de kuracağı 900 mw´lık doğalgaz santralı, iktidar ve uluslararası camiada destek buldu. Santralın kurulacağı Hazine arazisi, geçen yıl acele kamulaştırılırken IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ile Kore Kalkınma Bankası da toplam 170 milyon dolar kredi desteği verdi. İşte bu iddialı şirket, geçenlerde, Türkiye Başkanı Abid Hussein Malik aracılığıyla, ses getirecek bir şirket operasyonuna imza attı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün büyük oğlu Ahmet Münir Gül´ün yönetiminde yer aldığı Ventis Enerji şirketine tam 25 milyon 300 bin TL taahhüt ederek şirketin tek sahibi oldu.



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false