Kırım Türkleri şenlikte buluştu

Kırım Türkleri şenlikte buluştu

Kırım Türkleri şenlikte buluştu

Tepreç Şenlikleri yapıldı

Kırıkkale´de yaşayan Kırım Türleri uzun bir süreden sonra vatandaşlara Tepreç Şenliği coşkusu yaşattı.

BEREKETLİ YILLAR

Kırıkkale Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Celal Bayar Parkı´nda düzenlenen Tepreç, renkli görüntülere sahne oldu. Tepreç ilk olarak Kur´an-ı Kerim ve duasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ve Kırım Marşıyla devam etti. Kırıkkale Belediyesi Mehmet Takımının marşlarıyla şenlik, ayrı havaya büründü. Daha sonra konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda birlik ve beraberlik mesajları verildi. Bu arada gelen misafirlere Kırım yöresine ait yemekler ve börekler ikram edildi.  Kırım Türklerinin geleneklerinde yer alan ?Kalakay Tıgırtması? (ekmek yuvarlama)´yla senenin bereketli geçmesi temennilerinde bulundular. Programa, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik, Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Vurgun, MHP İl Başkanı Erdal Baloğlu, CHP İl Başkanı Ahmet Önal, MHP eski Milletvekili Seyit Ahmet Göçer, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yücel Karabacak, Kırım Vakfı Başkanı Murtaza Esenkal, çevre illerden Kırım Türkleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

BAHARIN GELİŞİNİ MÜJDELER

Program, Kırım Halk Dansları gösterisi, Tatarca şiirler şarkılar ve atasözleriyle ayrı bir anlam kazandı. Daha sonra İl Kültür Müdürlüğü Ustalar Topluluğunun gösterileriyle birlikte gençler sahneye çıkarak gönüllerince eğlendiler. Programın sonlarına doğru Tepreç´in gerçekleşmesinde emeği geçenlere plaket verildi.  Çuval, ip çekme ile yumurta taşıma yarışmasının yanında , sürpriz hediye çekilişleriyle şenlik zirveye ulaştı. Bu arda Kırımın olmazsa olmazlarından çiğ börek, göbete ve sarı burma tanıtımı gerçekleşti. Yaklaşık 4 saat süren Tepreç´te Kırıkkaleliler ve Kırım halkı kaynaşma imkanı buldu. Tepreç´in yeniden canlanmak ve hareketlenmek manasına geldiğini açıklayan Kırıkkale Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz İdik ise  ?Depreşmek kelimesinden türemiş kelimedir. Kırım Tatarları bu ismi verdikleri şenliklerinde; baharın gelişini, doğanın yeniden hareketlenmesini ve canlanmasını kutlamaktadırlar.?diye konuştu.

BİLGİLER VERİLDİ

Tebreç´in Kırım Türklerinin bir geleneği olduğunu ve bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını açıklayan İdik, "Atalarımız Türk yurdu Kırım´da yaşarken Hıdrellezi takip eden günlerde mahsullerinin bol ve bereketli olması için kırlara çıkıp dualar ederler ve coşkuyla eğlenirlerdi. Biz de burada dualarımızı yaptık ve eğleneceğiz. Kırım, Türk yurdu iken, şimdi Rus işgali altında bulunmakta. Soydaşlarımız Rusya´nın işgali altında çok zor günler geçirmekte. Bu nedenle içimiz kan ağlıyor. Tebreç gibi diğer geleneklerimizi yaşatmaya çalışırken bile hüzünleniyoruz." şeklinde konuştu.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli