Kırıkkale`de arpa ve buğday hasadına başlandı

Kırıkkale`de arpa ve  buğday hasadına başlandı

Kırıkkale`de arpa ve buğday hasadına başlandı

Hasat devam ediyor

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, hava şartları nedeniyle gecikmeli de olsa arpa ve buğday hasadının başladığını söyledi.

HASAT AÇIKLAMASI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı açıklamada, Kırıkkale ve çevrelerinde arpa ve buğday hasadına başlandığını, biçerdöverleri dane kaybı, hasat yapılacak hububatın uygunluğu, alınması gereken güvenlik tedbirleri gibi konularda denetimlerin sürekli olarak sağlandığını bildirdi. Biçerdöver kontrollerin ilgili ekiplerce sürekli yapıldığını belirten Kırbaş, Biçerdöverle dane kaybı olmaması için yeni ve dane kaybını önleyen makineler kullanılması gerektiğini söyledi. Kırbaş, Bu çalışmalarda olası bir dane kaybının önüne geçilerek hem üreticilerin emeklerinin karşılığını almaları sağlanacak hem de ilimiz ve ülkemiz ekonomisinin kazancı olacaktır.

BİÇERDÖVER UYARISI

Hububat dane kayıplarının teknik olarak kabul edilebilir azami sınırı 2015 yılı için yüzde 3 olarak belirlenmiştir. Biçerdöverin tekniğine uygun bir şekilde bakım ve ayarlarının yaptırılması, operatör belgesi olmayan sürücülere biçerdöver kullandırılmaması, hasatta üründeki rutubet durumunun dikkate alınması, hasat esnasında ürün sahibinin bizzat tarlanın başında bulunması gerekmektedir. Biçerdöver operatörlerinin mahsulü tarlanın yüzeyine bağlı olarak biçilmesi gereken maksimum 15 santimetre yüksekliğin üzerinden biçmeleri tarlada sap kaybına neden olmaktadır" dedi. İl Müdürü Recep Kırbaş ayrıca TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerini güncellemeleri gerektiğini de dile getirdi.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli