Anahtar Kelimeler: Kene uyarısı

Kene uyarısı!

Kene uyarısı!

Kene uyarısı!

Bunlara dikkat edin!

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, ısınan havalar ile beraber kenelerin yeniden canlandığını ve bilhassa kırsalda yaşayanların kenelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

ÖNEMLİ UYARILAR

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, ısınan havalar ile beraber kenelerin yeniden canlandığını ve bilhassa kırsalda yaşayanların kenelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Uzun, "KKKA çoğunlukla hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilir. Kenenin yoğun olarak bulunduğu yerler bilhassa hayvancılığın yapıldığı orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otların bulunduğu yerlerdir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kontrolünde bilinçli korunma tedbirlerinin alınması oldukça önemlidir. Kene riski olan yerlerden eve dönüldüğünde kollar, bacaklar, beden, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri, kasıklar iç vücudun her tarafı ve elbiseler iyice denetim edilerek kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de ana ve babaları tarafından mutlaka denetim edilmelidir." dedi.

NELER YAPILMALI?

Kenenin ısırması durumunda en yakın hekime başvurulması gerektiğini belirten Uzun, şunları ifade etti: "Kene ısırması durumunda mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurup eğitimli bir personelin keneyi usulüne göre çıkarması önerilir. Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır. Vücuda yapışmış keneler, hijyen ortamı sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır."



  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli