KOP Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesinde Genişletilmiş Sektörel İstişare Toplantısı Yapıldı. KOP İdaresi ile TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliğinde yürütülen ?KOP Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi´nin Genişletilmiş Sektörel İstişare Toplantısı Konya´da yapıldı. Bölgenin jeotermal kaynaklarının etkinliğinin artırılmasına yönelik eylem planlarının oluşturulacağı projede Tarım ve Turizm sektörlerinde özel oturumlar gerçekleştirildi.
ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma ile TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) iş birliğiyle 2019 yılında başlayan proje ile Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinden oluşan KOP Bölgesindeki jeotermal kaynakların bölge ekonomisine ve kalkınmasına katkısının artırılması amaçlanıyor. Turizmden tarıma, endüstriyel kullanımlardan enerji alanına kadar mevcut ve olası uygulamaların değerlendirildiği proje kapsamında hali hazır durum analizleri, saha araştırmaları, uzman görüşmeleri ve yapılacak teknik analizler sonucunda bölgedeki kaynaklar ile ilgili katma değerli kullanım önerilerini içeren raporlama çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki jeotermal kaynakların ve başarılı uygulamaların ziyaretiyle başlayan ardından bölge illerindeki jeotermal kaynak envanterinin oluşturulması ve İl Odak Grup Toplantıları ile sürdürülen projenin Genişletilmiş Sektörel İstişare Toplantısı idarenin Büyük Selçuklu Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
KAYNAK VERİMLİLİĞİ
KOP Bölgesinin görece geri kalmış yanlarını belirlemek ve alanlarda ekonomik, sosyal ve kültürel kaynakları değerlendirerek, kamu kaynaklarının planlı ve programlı bir şekilde yatırıma dönüşmesini sağlamak amacıyla faaliyet yürüten KOP İdaresi Başkanlığının jeotermal kaynaklarında verimli ve etkinliğinin maksimum seviyede kullanılmasına yönelik projelere büyük önem verdiğini ifade eden KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, bu doğrultuda 2019 yılında TÜBİTAK TÜSSİDE işbirliğiyle uygulamaya konulan ?KOP Bölgesi Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi´nin emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Proje kapsamında ilk olarak bölge genelindeki mevcut jeotermal kaynaklarının envanterinin çıkarıldığını söyleyen Başkan Bostancı; ?Yerinde yapılan tespitlerle bölgenin en güncel jeotermal kaynak verisi oluşturuldu. İlgili kurumlardan alına jeotermal kuyu yeri bilgililerine göre bölgemizde 256 adet kuyu bulunmakta. Ancak 110 tanesi yerinde tespit edilebilmiş ve bunların da sadece 66´sının faal olarak çalıştığı saptanmıştır. Su kuyularında yapılan analizlerin ardından Temmuz ayı içerisinde bölge illerinde Odak Grup toplantıları gerçekleştirildi ve analiz sonuçlarıyla elde edilen ilk bulgular burada katılımcılarda paylaşıldı.
BİLGİLER VERİLDİ
Bu veriler ışığında sektör uzmanı danışman hocalarımız ile detay analiz çalışmaları yürütülmüş olup bölgemiz için mevcut durum ve gelecek planlaması için yol haritası çıkarılma faaliyetleri yürütülmüştür. Bu toplantıda ise çalışmada öncelikli sektör olarak karşımıza çıkan Tarım ve Turizm alanlarında jeotermal kaynakların kullanılmasına yönelik olarak az önce bahsedilen çalışmaların çıktıları katılımcılar ile paylaşılacak, elde edilen bulgular tartışılarak proje paydaşlarımızın katılımı ile nihai halini alacaktır? dedi. Projenin sonraki aşamasında mevcut jeotermal kaynakların, istihdamı da teşvik edecek şekilde, bölgesel kalkınmada daha etkin bir rol alması için nasıl kullanılması gerektiğinin belirleneceği çalışmaların yapılacağına dikkat çeken Başkan Bostancı, bu doğrultuda jeotermal kaynaklara yatırım yapmayı planlayan yatırımcılar içinde önemli bir yatırım rehberi hazırlanacağını belirtti. TÜBİTAK TÜSSİDE adına proje araştırmacısı Aylın Turaç´ın sunumunun ardından Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Öztürk Tarım Sektörü alanında, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Sezgin ise Turizm Sektörü alanında özel oturum gerçekleştirdi.