Kar yağışı çiftçiyi sevindirdi

Kar yağışı çiftçiyi sevindirdi

Kar yağışı çiftçiyi sevindirdi

Hafta sonu Kırıkkale´nin çeşitli ilçe ve köylerinde görülen kar yağışı, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Gecikmeli de olsa gelen kar, ürünü koruma altına aldı.

ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, hafta sonu özellikle ilçe ve köylerde etkisini gösteren kar yağışının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü, nem oranlarının toprağın 20-30 santimetre altına kadar ulaşacağını bildirdi. Öztürk, "hububat ambarı" olarak bilinen Kırıkkale, başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi´nin tahıl ürünlerinde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.  İç Anadolu Bölgesi´nde çiftçilerin topraklarını Eylül-Ekim ayından itibaren ekmeye başladığını ve dört gözle kar yağışı beklediklerini dile getiren Öztürk, çiftçilerin beklediği bu yağışı hafta sonu aldığını ifade etti. Öztürk, yağan bu karın buğdayın üzerini yorgan gibi örttüğünü ve soğuk havalardan da koruduğunu dile getirdi.

DON RİSKİ OLABİLİR

Öztürk, ?Kar yağışı çiftçiyi mutlu etti. Şu anda mevsim itibariyle zamanını yaptı. Şu anda kar toprağın üstünü örtmüş durumda. İnşallah yavaş yavaş yağar yavaş yavaş erir? dedi. Ürünlerde don tehlikesinin olma ihtimalinin olduğunu belirten Öztürk, ?Yağış olmazsa don olur. Şu anda don riski var ama tam bilemeyiz tabi. Hava sıcaklığı eksi 10´ların üzerine çıkarsa olur. Bu sene çok farklı bir şey var. Ürün tam anlamıyla bitmedi, toprak altında beklemekte. Tabi toprağın altında ne durumda olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Şu anda yüzde 85-90 sağlıklı olduğunu biliyoruz?

ÜZERİ KARLA KAPLANDI

Öztürk, "Ekim yapıldıktan sonra mahsul toprakta olgunlaşmaya başlar. Mahsul toprakta olgunlaşınca çimlenme aşamasına geçer. Çimlenince karın yağması gerekir ki yeni olgunlaşan mahsul kendini koruyabilsin. Aksi takdirde ürünler kaliteli olmaz olgunlaşmaz, kendini soğuğa karşı koruyamaz. Kar ürünün üzerini kapatarak yorgan görevi görür. Karın yağmaması ürünün tarlada yok olmasına yol açabilir. Karla birlikte ürünlerde oluşabilecek hastalıklar yok olur. Nem oranı artar. Gelişimini kar altında rahatça tamamlar. Yılın ilk karının yağmasıyla birlikte oluşabilecek sıkıntılardan kurtulduk. Ürünlerimizin üzeri karla kaplandı. Çiftçilerimiz rahat uyku uyuyabilecek."



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli