Gazetecilerden Mobil Kanser Tarama Aracı

Gazetecilerden Mobil  Kanser Tarama Aracı

Gazetecilerden Mobil Kanser Tarama Aracı

Araç hizmete sunuldu

Kırıkkale´de yayın yapan yerel gazetelerin oluşturduğu, Yerel Gazeteciler Birliği Platformunun düzenlediği ?Çocuklar Annesiz Kalmasın´ kampanyası ile Mobil Kanser Tarama TIR´ı artık yollarda. Hayırseverlerin desteğiyle alınan araç kanser tarama çalışmalarına Kılıçlar Köyünden başladı.

148 BİN TL´YE ALINDI

Kırıkkale´de yayın yapan Ayrıntı, Bayrak, Gerçek, Haber71, İl Gazetesi, Manşet, Pusula ve Sözcü Gazetelerinin ortaklaşa düzenlediği ?Çocuklar Annesiz Kalmasın´ kampanyasıyla alınan ve Sağlık Bakanlığı tarafından iç dizaynı yapılan Mobil Kanser Tarama TIR´ı Kırıkkale´de tarama çalışmalarına başladı. Aracın hizmete girmesi dolayısıyla Kılıçlar köyünde tanıtım toplantısı düzenlendi. Törende 148 bin liraya temin edilen araç, konuşmaların ardından Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, gazete imtiyaz sahipleri, protokol üyeleri ve Kılıçlarlı bayanların kestiği kurdeleyle hizmete girdi.

HAYIRSEVERLERE TEŞEKKÜR

Programda, kampanya hakkında bilgiler veren Yerel Gazeteciler Platformu adına konuşan Mehmet Altundağ, bu kampanya kapsamında toplamda 168 bin 000 TL para toplandığını, aracın 148 bin TL´ye alındığını, geriye kalan paranın ise Kırıkkale Valiliğine teslim edildiğini söyledi. Altundağ, kampanyaya destek veren hayırseverlere de teşekkür etti. İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş Mobil Mamoğrafi cihazıyla, meme kanseri, GGK testi, kolon kanseri ve HPV-DNA testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri taramalarının yapılarak yerinde hizmet sağlayacak ve kanser şüphesi olan kişileri maddi ve manevi olarak büyük külfetten kurtaracaklarını ifade etti. Belediye Başkanı Mehmet Saygılı da, Kırıkkale´nin sağlık açısından çok önemli mesafeler kat ettiğini ifade ederek, Mobil Mamoğrafi Tarama Aracının ilimize kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

KANSER AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise, kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu, herkesin ücretsiz olan bu kanser tarama testini yaptırması gerektiğini belirtti. Uluslararası bilim insanları olarak 3 stratejiyi ülke çapında yaygınlaştırmak gerektiğini ifade eden Gültekin, ?Birincisi kanserin önlenmesi, ikincisi erken teşhis ve tarama, üçüncüsü de doğru zamanda ve yerde doğru tedaviye ulaşmak. Gelecek yıllarda kanser, hiçbirimizin o kadar korkacağı bir hastalık olmayacak. Ülkemizin bu üç politikada da stratejik bir planı var, adım adım ve çok başarılı. Ülkemiz, tütün kontrolü, obeziteyle mücadele, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivitenin arttırılması, kanserlerin taranması, erken teşhis, doktora başvuru ve bu anlamda hızlı ve doğru zamanda tedavinin sağlanması açısından çok iyi giden, dünyada da ön planda olan ülkelerden birisi. Bu, hepimize büyük moral veriyor. İnşallah, kanseri dünyada yenecek ilk ülkeler arasına gireceğiz. Son istatistiklerde de eskisi gibi artmıyor. İnşallah, kanseri dünyada yenecek ilk ülkeler arasına gireceğiz. Son istatistiklerde de eskisi gibi artmıyor. Durağanlık gösteren bir kanserle karşı karşıyayız? ifadesini kullandı.

ARTI DEĞER KAZANDIRACAK

Programda konuşan Vali Ali Kolat ?Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bazı illerimizde bu tür araçların,  Sağlık Bakanlığı tarafından alınarak, iç dizaynın yapılarak hizmete sunulduğu bilgisini aldık. Daha sonra gazeteci arkadaşlarımız bunu sahiplendiler. Valilik olarak bizlerde kampanyalarına destek verdik. Sağ olsun arkadaşlarımız bu aracı teslim aldılar.  Daha sonra Sağlık Bakanlığımız bu aracı dizayn etti. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Sağlık yönünden Kırıkkalemiz iyi bir noktada. Yeni hizmete giren Yüksek İhtisas ve Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri ile artık Kırıkkaledeki hastalarımız burada tedavi görüyorlar. Hatta Ankara´dan hasta aldığımızı bile söyleyebilirim. Eskiden hastalarımızın büyük bir kısmı Ankara´ya gidiyordu. Mamografi cihazının devreye girmesiyle birlikte de sağlık birimlerimize artı değer sağlayacaktır. Millet olarak iyice hastalanmadan hastanelere gitmiyoruz. Hâlbuki hasta olmadan öncede sağlığımızı kontrol ettirmemiz lazım. Kanser konusunda erken teşhis çok önemli. Ayrıca sağlıklı beslenmek çok önemli. Obez bir topluma doğru gidiyoruz. Hareketsiz bir toplum haline geliyoruz. Daha hareketli, biraz daha beslenmemize dikkat eden bir toplum olursak, sağlık konusunda önemli bir mesafe almış olacağız. Ben bu anlamda Sağlık Bakanlığımıza, İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüze, Basın Temsilcilerimize, Kırıkkalelilerimize ve kılıçlar Köyü halkına teşekkür ediyorum. Kılıçlar hakikaten güzel bir beldemiz. Burada Ankara´nın ve Kırıkkale´nin önemli ürünleri yetişiyor. Ankara´nın soğanı, pırasası biberi, patlıcanı buradan gider.   Ben tekrar sağlıklı ve huzurlu bir toplum olmamız dileklerimle herkese sevgiler saygılar sunuyorum? dedi.

GAZETELERE TEŞEKKÜR BELGESİ

Programa, Vali Ali Kolat, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Yahşihan Kaymakamı Ahmet Ferhat Özen, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Yahşihan Belediye Başkanı Ahmet Sungur, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Bayrak Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Sadıç, Ayrıntı Gazetesi İmtiyaz Sahibi Davut Kayır, Haber71 Gazetesi Cihat Mencet, İl Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ramazan Çetin, Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Cengiz Selci ve Pusula Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Altundağ  ve vatandaşlar katıldı. Törende kampanya dolayısıyla Yerel Gazetelerin imtiyaz sahiplerine tek tek teşekkür belgesi verildi.



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli