Anahtar Kelimeler: Fitre miktarı

Fitre miktarı 15 TL

Fitre miktarı 15 TL

Fitre miktarı 15 TL

 

Fitre miktarı açıklandı

Kırıkkale İl Müftüsü Bekir Gerek, Ramazan ayına mahsus mali ibadetlerden birisinin fıtır (fitre) sadakası olduğunu belirtti. Fitre miktarı hakkında bilgi veren Gerek, en az fitre miktarının 15 TL olarak belirlendiğini söyledi.

HİCRETİN İKİNCİ SENESİ

Ramazan Bayramına sayılı günler kala mali ibadetler arasında yer alan fıtır sadakası hakkında Müftü Bekir Gerek açıklamalarda bulundu.  Fıtır sadakasının hicretin ikinci senesinde zekâttan önce vacip kılındığını söyleyen Gerek, ?Halkımız arasında buna sadece ?fitre? denilmektedir. Fıtır sadakası, hür olan kadın-erkek her Müslüman´ a asıl ihtiyacından başka (ev, elbise, ev eşyası, bineği ve silahı) elinde nisap miktarı dediğimiz (80,18 gram altın veya karşılığı para veya ticaret malı veya mülkü olan kimseye) muayyen bir servete sahip bulunanlara vaciptir? dedi.

BAYRAM ÖNCESİ VERİLMELİDİR

Gerek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, ?Belirttiğimiz şekilde zengin olan kimse kendinin, küçük çocuklarının ve ücretsiz çalışan hizmetçisinin fitrelerini vermekle mükelleftir. Karısının ve büyük çocuklarının fitrelerini vermekle mükellef değildir. Ancak memleketimizde teamül haline geldiği için aile reisi vekâleten hepsinin fitresini vermektedir. Fıtır sadakasını bayram gününden önce vermek müstehaptır.?

ÇOCUKLARI TARAFINDAN VERİLİR

?Çünkü fakir kimse bu vesileyle bayram için gerekli ihtiyacını temin ederek çoluk-çocuğu ile sevinç içerisinde bayrama çıkar. Eğer herhangi bir sebeple fitre bayramdan sonraya kalırsa, mükellef üzerinden sakıt olmaz, yine vermesi gerekir. Hastalığı ve yaşlılığı sebebiyle oruç tutamayanlar da fitresini verir. Fakir ve mecnun olan babanın fitresi de çocukları tarafından verilir.?

İSTEYEN DAHA YÜKSEK VEREBİLİR

Bir insanın iki öğün yemeği demek olduğuna göre, fitre vermesi vacip olan herkes, evindi normal olarak yediği iki öğün yemek kaça mal oluyorsa fitresini ona göre hesaplayıp vermesi gerekir. Bu yıl Ülkemizde en az fitre miktarı 15 TL olarak belirlenmiştir. İsteyen daha yüksek verebilir hatta daha çok sevaptır. Fitrenin verilmesi ile sosyal adaletin tecellisine büyük katkıda bulunulmuş olunur. Fitresini veren, fakirleri sevindirmiş olur.

5601´E MESAJLA KABUL ETMEKTEDİR

Türkiye Diyanet Vakfı fitreleri gayesine uygun olarak hak sahiplerine ulaştırmak üzere 5601´e mesajla kabul etmektedir. Ayrıca Türkiye diyanet Vakfı Kırıkkale Şubesi fitreleri hafızlık yapan yatılı öğrencilerin gıda ihtiyacını karşılamak, fakirlere ulaştırmak üzere makbuz karşılığı Nur Camii avlusundaki yardım kabul yerinde kabul etmektedir. Buralara da fitrelerinizi verebilirsiniz. Fitremizi vermek suretiyle şefkat ve merhametli ellerimizi fakir ve kimsesizlere uzatalım. Böylece Allah´ın rızasını kazanalım. Cenab-ı Allah fitrelerinizi kabul eylesin.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı