Anahtar Kelimeler: Fidan satıcılarına denetim

Fidan satıcılarına denetim

Fidan satıcılarına denetim

Fidan satıcılarına denetim

Nelere dikkat edilmeli?

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesince il genelinde fidan satışı yapan yerlere denetim gerçekleştirildi.

DENETİM YAPTILAR

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesince tohumluk satışı, yetkilendirilmesi ve denetleme işlemleri yeni yıl içinde de kontrol edilerek devam edeceği ifade edildi. Konu ile ilgili olarak Şube Müdürü Jale Ödemiş, "Yönetmelikte tohum, fide, fidan, bitki parçacığı gibi bitkisel materyallerin üretimini, ticaretini ve depolamasını yapanların, Bakanlıkça belirlenen esaslara uymaları ve Bitki Pasaportu Sistemine kayıt yaptırmalarının zorunlu olduğu belirtilmektedir? dedi.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Denetimler konusunda bilgi verildi ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu bilgilere yer verildi:

- Tohumluk bayi belgesi olmadan fide, fidan, tarla bitkileri ve sebze tohumu satanlar,

- Fide/Fidan/Tohum üretici belgesi olmadan ticari anlamda bunların üretimini yapan ve satanlar,

- İlgili Alt Birliğe (TODAB, FÜAB, FİDEBİR vb.) üye olmayanlar,

- İlgili yönetmelikler ile üzerinde bitki pasaportu ve etiket bulunması zorunlu hale getirilmiş bitki üretim materyallerini etiketsiz ve pasaportsuz olarak satışını yapanlar,

- Tohumluk Bayi Belgesi, Fide/Fidan/Tohum Üretici Belgesi aldığı halde Bitki Pasaportu Sistemine kaydolmayan kişi ve kuruluşlar,

- Bitki Pasaportuna kaydolduğu halde gerekli şartları yerine getirmeyenler hakkında; yönetmeliklerin ilgili maddelerine göre cezai işlem uygulanacaktır. Yetkilendirilmemiş alanlarda, hendekleme alanı olarak belirlenmemiş,  cadde, sokak vb. yerlerde fide, fidan ve tohum satışına müsaade edilmeyecektir.

  Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin kayıt altına alınması hakkında çıkan yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında ise 5596 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (c), (ç), (f), (g), (h) ve (ı) bentlerinde belirtilen idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Yetiştiricilerimiz ileride sıkıntı yaşamamaları için;  fide, fidan, tohum gibi bitkisel üretim materyallerini etiketli ve pasaportlu olarak yetkilendirilmiş kişi ve kuruluşlardan satın almalıdır.

Tohumluk bayi belgesi ve/veya üretici belgesi almamış, bu belgeleri aldığı halde Bitki Pasaportu Sistemine henüz kaydolmamış kişi ve kuruluşların mağdur olmamaları için gerekli işlemleri yaptırmaları, konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak üzere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.?



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli