Anahtar Kelimeler: Ekonomiye katkısı

Ekonomiye katkısı var

Ekonomiye katkısı var

ÖNERGE AÇIKLAMASI

Kırıkkale İl Genel Meclisinde Bahşılı ilçesi sınırlarında bulunan Demir Çelik Aş. için verilen araştırma önergesi sonuçlandı. Önerge ile hazırlanan raporda “Fabrika katma değer ürettiği ve geri dönüşüm ile Kırıkkale ekonomisine büyük katkı sağlıyor” denildi.

 

 

ÖNERGE AÇIKLAMASI

Bahşılı İlçesi sınırlarında faaliyet gösteren Çelik Fabrikası AŞ. İçin İl Genel Meclisinde verilen araştırma önergesi raporu sonuçlandı. Fabrikanın kuruluşundan buyana yapılan işlerin ve Türkiye ekonomisi ile Kırıkkale ekonomisine dair katkılarının olup olmadığının yer aldığı raporda, ekonomik katsının yanında geri dönüşüme, istihdama ve Türkiye’nin demir ihtiyacının karşılanmasına dair büyük katkılarının olduğuna işaret edildi. Raporda halen faaliyette bulunan fabrikada 154 işçinin vardiyalı olarak istihdam edildiğine de yer veriliyor.

 

KOMİSYON AÇIKLAMASI

Konuyla ilgili şu açıklama yapıldı: “İl Özel İdare Kanunun ve İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği kapsamında verilen sanayi konulu önerge gündeme alındıktan sonra Komisyonumuza havale edilmiştir. Komisyonumuz 24-25-26-29-30 Mayıs 2023 tarihlerinde toplanarak teklif hakkındaki çalışmasını tamamlamış ve rapor aşağıya çıkarılmıştır. İlimiz Bahşılı İlçesinde bulunan Kırıkkale Demir Çelik Fabrikası hakkında bilgi amaçlı yapılan çalışmada; Kırıkkale Demir Çelik A.Ş. olarak iç Anadolu başta olmak üzere tüm Türkiye'nin kaliteli inşaat demiri ihtiyacını karşılamak üzere 2013 yılı Ağustos ayında kütük üretmek üzere çelikhane ve 2014 yılı Nisan ayında çeşitli çap ve boylarda nervürlü çelik çubuk üretmek üzere haddehane kurulmuş, İlimiz Bahşılı ilçesinde sanayi alanda faaliyet gösteren Kırıkkale Demir Çelik Fabrikası Hurda Demirini ilimizde bulunan hurda fabrikasından ve yurdun tüm bölgesinden temin ettiği, ilimize çok büyük katkısı olan bu fabrika gerek katma değer olarak gerek çalıştırdığı insan sayısı olarak ilimizde hizmet vermekte olduğu görülmüştür.

 

DEMİR ÜRETİMİ YAPILIYOR

Fabrikanın geri dönüşümümden toplamış olduğu demirleri eritme yöntemi ile elde edilen demir cevheri metal sanayisinde kullanılmak üzere talebe göre değişik ebatlarda kütük demir olarak üretilmekte bunun yanı sıra inşaatlarda kullanılmak üzere nervürlü demir olarak da üretilmekte olduğu, alınan bilgiler arasındadır. Nervürlü çelik çubukta bulunan Mangan ve Karbon oranlarının artırmanın ve sıcak soğuk işlemlerin üretilen çeliğin kalitesine etkilediği, Çelik içinde bulunan karbon miktarının artması, dayanıklılığı iyi yönde etkilerken, kaynak tutma özelliğini zıt yönde etkilemekte olduğu, İnşaat çeliği üretim standardında, çelik içinde bulunan karbon oranının % 25 den az olması gerektiği, Kaynaklanabilirlik özelliği özellikle prefabrik yapıların üretiminde öne çıktığı, Ayrıca yüksek karbon oranı, çelikte gevrekliğe neden olacağından, çelik imalat aşamasında kıvrılma ve bükülmelerde, çatlayacak ve/veya kırılacağı…

 

154 personel var

Nervürlü inşaat çeliği esnekliği Manganın dışında, Nb, Va, Vo,vb. alaşım elementleri kullanılarak sağlandığı, İnşaat çeliği kalitesini arttırmanın bir yolunun da, sıcak haddelenmiş nervürlü inşaat çeliğin daha sonradan burma, çekme gibi soğuk işlemlerin uygulandığı, İşlenmesinde, üretim zamanını düşüren bu yöntemler, fazladan bir işlem olması nedeniyle maliyeti artırdığı. Kontrollü sulu soğutma sistemi ile, sıcak haddelenen inşaat demirinin, üretimden çıktıktan hemen sonra su vermek ve daha sonrasında iç ısısı ile temperlemekte, Kontrollü su soğutma yönteminde, sıcak haddelenen inşaat çeliği tezgah hattından çıktıktan hemen sonra, özel dizayn edilmiş su verme ünitesine girdiği Ünite içinde, hızlı bir soğumaya maruz kalan inşaat çeliği dışında, kalınlığı su verme süresine bağlı olarak değişen, martenzit bir kabuk oluşturduğu, Ayrıca fabrikada istihdam olarak il ve ilçelerimizden 154 adet eleman vardiyalı olarak çalıştığı alınan bu kapsamda yapılan çalışmadan anlaşılmıştır.

 

Ekonomiye katkısı var

İl Özel İdaresinin sanayi görevi kapsamında gündeme gelen çalışmada "adı geçen fabrikanın ilimize ekonomik katkısının haricinde, geri dönüşüm, demir ihtiyacının karşılanması ve istihdam olarak katkı sağladığı" Komisyon görüşü olarak belirlenmiştir.”



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false