Anahtar Kelimeler: Doğum yardımı açıklaması

Doğum yardımı açıklaması

Doğum yardımı açıklaması

Doğum yardımı açıklaması

Nasıl alınır?

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hatice Uğurlu, ?doğum yardımı´ uygulamasının Kırıkkale´de devam ettiğini söyledi. Uğurlu anneye ilk çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için ise 600 TL tutarında doğum yardımı yapıldığını söyledi.

BİR YILDIR SÜRÜYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Hatice Uğurlu, Cumhurbaşkanı´nın üç çocuk yapın açıklamasının, Bakanlık tarafından dikkate alındığını ve her doğan bebeğe 300 TL destek verildiğini söyledi. Yeni doğan bebeğe ilk altının devlet tarafından takıldığını belirten Uğurlu, bu uygulamanın 2015 tarihinden bu yana devam ettiğini ve her doğan çocuğun annesine 300 TL´lik desteğin verilmeye devem edildiğini bildirdi. Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşların Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışındaki konsolosluklara başvurabileceğini belirten Uğurlu, kamuda çalışanların ise kurumlarına başvurması gerektiğini hatırlattı.

ÇOCUK YARDIMI NASIL ALINACAK?

15 Mayıs 2015´ten itibaren doğan her çocuk için bir defa verilecek olan doğum yardımı parası, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden kişinin T.C. kimlik numarasını belirtmesiyle alınabilecek. İlk ödeme Haziran´da yapılacak. Doğum yardımı ?annenin sağ´ ve ?Türk vatandaşı´ olması durumunda anneye yapılacak. Yardım zorunlu hallerde bakanlığın izniyle babaya da ödenebilecek. Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015´te ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilecek ancak çocuk sırasının tespitinde, 15 Mayıs 2015´ten önce doğmuş olan çocuklar da sıralamaya dahil edilecek. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

SÖZLEŞMEDE VARSA NE OLACAK?

Yasada, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlarla ilgili de düzenleme yer alıyor. Buna göre, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde sadece aradaki fark ödenecek. Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi halinde, bu ödemelerin, bir ay içinde ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye göre hesaplanacak faiz ile iade edilmesi istenecek. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde yasal yollarla takip ve tahsil edilecek.

PARAYI 2 BAKANLIK ARTIRACAK

Doğum yardımı kapsamında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL ödenecek. Ancak bu tutarlar hep aynı kalmayacak. İlerleyen zamanlarda artırılacak. Yasaya göre, bu tutarları artırmaya Aile ve Sosyal Politikalar ve Maliye Bakanlığı birlikte karar verecek. Doğum yardımı ödemeleri, Aile Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Ödemede ?Kimlik Paylaşım Sisteminde´ yer alan nüfus kayıtları esas alınacak.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false