Çiftçi zararlarının ödenmesini bekliyor

Çiftçi zararlarının ödenmesini bekliyor

Çiftçi zararlarının ödenmesini bekliyor

 

Çiftçi kara kara düşünüyor!

Ziraat Odası dolu ve yoğun yağıştan, zarar gören tarım arazileri ile ilgili Bakanlığın devreye girmesi gerektiğini söyledi. Kırıkkale´de özellikle Çerikli ve Bahşılı´da binlerce dönüm arazi selden zarar gördü.

ZARAR BÜYÜK OLDU

ZMO Genel Başkanı Özden Güngör tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçen hafta itibariyle başlayan ve hala devam eden dolu ve yoğun yağış sebebiyle Türkiye`nin birçok bölgesinde tarım arazileri zarar gördüğünü vurgulayarak özellikle Ankara, Eskişehir, Afyon, Karabük, Aksaray, Denizli, Şanlıurfa, Erzurum, Kırşehir, Manisa, Burdur, Mersin, Sakarya, Yozgat, Bolu, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Tekirdağ, Çorum, Sakarya, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Ağrı´da dolu, sel ve yağışın tarla ürünleri ve meyve ağaçlarına büyük zarar verdiğini ifade etti.

VERİM VE KALİTE DÜŞTÜ

Güngör, dolu ve yağışların hem verimi hem de kaliteyi büyük oranda etkileyeceğini, şu ana kadar TARSİM`e sadece İç Anadolu bölgesinden dolu nedeniyle 25 bin adet zarar başvurusu yapıldığını kaydetti. Birçok ilde ekilen fasulye, domates, biber, marul, salatalık gibi ürünlerin sökülüp yeniden dikilmesi gündeme geldiğini, kirazların dallarından kopmuş ve çatlamış olduğunu ifade eden Güngör, ayrıca yağmur nedeniyle elma başta olmak üzere birçok bitkide fungal hastalıklar oluştuğunun bilgisini paylaştı. Yağışların hem verimin hem de kalite bozulmasına neden olduğunu belirten Güngör, üreticilerin bir taraftan bu konuda mağdur olurken diğer taraftan oluşan hastalıklara karşı ilaç ve gübre atmak durumunda kalmasından dolayı, bu durumun maliyetleri yükselteceğine ve bu maliyetin tüketiciye de yansıyacağına vurgu yaptı.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli