Anahtar Kelimeler: ilimde buluşalım

Cami ve ilimde buluşalım

Cami ve ilimde buluşalım

AÇIKLAMADA BULUNDU

Kırıkkale İl Müftüsü Hasan Hayri Yaşar, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ekim ayının ilk haftasının 1986 yılından 2003 yılına kadar Camiler Haftası olarak, din görevlilerin camilerden bağımsız düşünülemeyeceğinden hareketle 2003 yılından itibaren de ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ olarak kutlandığını söyledi.

 

 

AÇIKLAMADA BULUNDU

Bu yılki temanın Cami ve İlim olduğunu dile getiren Müftü Yaşar, “Diyanet İşleri Başkanlığının organizesinde 1986 yılından bu yana 1-7 Ekim tarihleri arası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası ” olarak kutlanmaktadır. Başkanlığımızca her yıl toplumun ihtiyaç duyduğu bir tema tespit edilerek gündeme alınmakta ve Müftülüklerimizce çeşitli etkinlikler tertip edilmek suretiyle toplum nezdinde farkındalık oluşturulmaktadır. Bu yılın teması, “Cami ve İlim” olarak belirlenmiş olup, hafta boyunca Cami ve İlim teması çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde camilerin hayatın merkezi ve şehrin kalbi olduğu gibi, aynı zamanda ilim ve hidayet yuvası olarak hayatımızdaki anlamını yeniden hatırlayacak,  ömrünü din hizmetine adayan fedakâr din görevlilerimiz  ile camileri inşa ve ihya eden aziz milletimizden ahirete irtihal edenleri rahmet ve minnetle yâd edeceğiz” dedi.

 

CAMİ AÇIKLAMASI

Yaşar “Şunu ifade etmek isterim ki, bugün ülkemizdeki seksen bini aşkın camimizin her biri aynı zamanda bir ilim ve eğitim müessesesi, irşat ve irfan merkezi olarak görülmelidir. Başta hutbelerimiz olmak üzere vaazlar, cami dersleri, akaid, fıkıh, tefsir, hadis sohbetleri, camilerde Kur’an öğretimi ve benzeri çalışmalar, tarih boyunca olduğu gibi cami ve mescitlerimizin asli fonksiyonlarından birisi olarak kabul edilmelidir. Peygamber efendimiz zamanında olduğu gibi kadınlar, gençler, çocuklar ve toplumun tüm katmanları ve bireyleri aynı imkân ve rahatlıkla camilerimizdeki vaaz, sohbet ve cami derslerine katılmalıdır. Din görevlisi hocalarımız ve aziz milletimizin her ferdi bu bilinçle mescit ve camilerimizi sahih dinî bilginin muhkem kaleleri, üstün insanlık nizamının öğretildiği ahlak mektepleri olarak görmeli ve iyi değerlendirmelidir.

 

PROGRAM YAPILACAK

Hafta münasebetiyle Müftülüğümüzce/Müftülüklerimizce gerçekleştireceğimiz faaliyetlerimizden kısaca bahsetmek istiyorum: Ülkemizin birliği, bütünlüğü, istiklal ve istikbali uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimiz; Kur’an Kursu, cami ve müştemilatının yapımı, bakımı, onarımı vb. işlerin yapılması hususlarında hizmeti geçen hayırsever vatandaşlarımız ve din görevlilerimizden vefat edenlerin ruhlarına bağışlanmak üzere il genelindeki tüm camilerde ve Kur’an kurslarında hatimler okunmuştur. Haftanın açılışı 01.10.2020 tarihinde öğle namazından önce Kur’an-ı Kerim tilaveti, vaaz ve dua ile Nur Camii’nde gerçekleştirilecektir. 02 Ekim 2020 Cuma günü 11.00’de tüm Kur’an kurslarında; aynı gün ikindi namazından önce başta Nur Camii olmak üzere tüm camilerimizde geçmişten günümüze camilerimizde din hizmetinde bulunmuş hademe-i hayrat ile cami ve Kur’an kursu inşa ettiren, inşasına katkı veren,  bakım, onarım, çevre tanzimi ve temizlik faaliyetlerine katkı sağlayan hayır sahipleri ve cami cemaatinden vefat edenlerin ruhlarına ithafen mevlit programı tertip edilmiştir.

 

VAAZLAR TERTİP EDİLDİ

1-7 Ekim 2020 tarihleri arasında verilen vaazlarda haftanın teması olan “Cami ve İlim” konusu merkeze alınarak vaazlar tertip edilmiştir. Hafta boyunca mahalli basında yayınlanmak üzere “Cami ve İlim” teması merkeze alınarak makaleler hazırlanmıştır. Son bir yılda lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan tüm müftülük personeli, meslekte 25 yılını dolduran Kur’an kursu öğreticileri ve 30 yılını doldurmuş din görevlileri ile cami ve Kur’an kursu yapımına katkı sağlayan vatandaşlarımız taltif edilecektir. Kadın-erkek, yaşlı-genç tüm kardeşlerimizi içerisinde bulunduğumuz Covid-19 salgınına yönelik gerekli tedbirleri almak suretiyle Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle 1-7 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığımız yukarıda bahsettiğim programlarımıza davet ediyor, camilerimizin asli fonksiyonlarını yerine getirmesinde, yapımında ve yaşatılmasında maddi ve manevi katkısı bulunan tüm hayırsever vatandaşlarımıza ve din görevlilerimize canı gönülden teşekkür ediyor, ahirete irtihal edenlere Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false