Buğdaylar yemlik fiyatından satılıyor”

 Buğdaylar yemlik fiyatından satılıyor”

Buğdaylar yemlik fiyatından satılıyor”

Hasat raporu…  

Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer Hububat alanlarında arpa ve buğday hasadının başladığını açıkladı. Başkan Sümer, çiftçinin alın terinin karşılığını alamadığını söyledi. Hasat sezonunun Kırıkkale'ye hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Sümer, çiftçilere de bol, bereketli ve hayırlı bir sezon geçirmelerini diledi.

FİYATLAR DÜŞÜK

Hasadın başlamasıyla birlikte ürünün piyasaya sürüldüğünü, TMO'nun alımlara başladığını söyleyen Borsa Başkanı Sümer, fiyatların geçen yıla oranla düşük olduğunu vurguladı. Çiftçinin alın teri ve verdiği mücadelenin karşılığını bu sezon da alamadığına dikkat çeken Başkan Sümer Hasat sezonumuz başladı ve çiftçi ürününü piyasaya sürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımlarına başladı. Arpa ve buğday alımları devam ederken fiyatların geçen yıla oranla düşük olması çiftçiyi üzüyor” dedi

GECEN YILLAR KARŞILAŞTIRDI

Sümer yaptığı açıklamada, Geçen yıla oranla fiyatlarda gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. 2014 hasat sezonunda Arpa 0.650 krş ile 0,700 krş, Buğday ise 0,740 krş ile 0.850 krş'tan satışa sunuluyordu. Bu sezon ise Arpa 0.55 krş ile 0,640 krş arası, Buğday ise 0,650 krş ile 0,750 krş arası fiyattan satışa sunuluyor” diye konuştu.

AĞIRLIK VERMEMİZ GEREKİYOR

Fiyatların düşmesinin başlıca nedeninin hava şartları olduğunu belirten Başkan Sümer Kırıkkale bu yıl bol yağış aldı ancak zamanında değil. Yağmur hububatın ihtiyacı olduğu dönemde değil, ihtiyacı olmadığı dönemde yağdı. Sürekli de devam etmesi hububatta kaliteyi olumsuz yönde etkiledi. Bazı bölgelerimizde ise yağan dolu hububat ekili arazileri tahrip etti. Şuanda çiftçimizin büyük bölümü ürününü yemlik statüsünde hemde geçen yılın altında bir fiyatla satmak zorunda kalıyor. Hububat ekili arazilerimizin büyük bölümünün kıraç olması böylesi riskleri artırıyor. Bu tür riskleri biraz daha aşağı çekebilmek adına Kırıkkale olarak sulu tarıma daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Yetkililerimizin bu konuda gerekli olan çalışmayı yaparak, Kırıkkale'nin sulu tarıma geçmesine vesile olacaklarına inanıyoruz.”



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli