Anahtar Kelimeler: Besicilere

Besicilere 7 gün süre

Besicilere 7 gün süre

ÖNEMLİ BİR KONU

Kırıkkale’de Kurban Bayramı hazırlıkları devam ediyor. Kentte bayram hazırlıkları kapsamında kurban kesim yerleri ve kurbanlıklar konusunda uyarılıyor. Kırıkkale Kurban Hizmetleri komisyonu besicilere, kurbanlık pasaport ve küpeleri için süre verdi.

ÖNEMLİ BİR KONU

Kırıkkale’de kurban hazırlıkları kapsamında İl Kurban Hizmetleri komisyonu tarafından uyarıda bulunuldu. Kurban kesimleri, kurban atıkları, kurban satıcıları ve kurbanlıkların durumu hakkında açıklamada bulunan İl Kurban hizmetleri komisyonu, kesimler sırasında sonrasında alınacak tedbirler ile denetimler ve kurallara uymayanlar hakkında verilecek cezalar konusunda şu bilgilere yer verdi. “Hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz olarak bilinen birçok hastalık etkeninin, bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaştığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi: "Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğüne teslim edilmelidir. Derinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin teması önlenmelidir.

 

BİLGİ VERİLDİ

İşkembe ve bağırsaklar, et kalitesini olumsuz etkilememesi, mikropların bulaşmasını ve gelişmesini önlemek için geciktirilmeden çıkarılmalıdır. İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir. İçerikleri kesim yerinden ayrı bir yerde poşet, çöp bidonu, konteyner veya çukurlara boşaltılmalı, çevre kirletilmemelidir. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Anormal görünüşe sahip iç organlar (normalden büyük, kokulu iltihaplı, su keseleri ve şişkinlikleri bulunan iç organlar, çamur kıvamında dalak gibi) ve etler (iltihaplı, kokulu, kanı pıhtılaşmayan gibi) veteriner hekime muayene ettirilmelidir."

 

DENETİMLER OLACAK

Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa bırakan tesislere 293 bin 188 lira, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 7 bin 283 lira idari para cezası verilecek. Yapılacak denetim ve takiplerde park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık yerlerde kurban satış ve kesimi yapanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 3 bin 36 lira idari para cezası uygulanacak. Bakanlık tarafından illere gönderilen genelgeye örge, Kurban Bayramı süresinde kurban satış ve kesim yerlerinde çevre sağlığının olumsuz etkilenmemesi için tedbirler alınacak. Bu kapsamda tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırıkkale Belediyesi Zabıta ekipleri, Kurban Bayramı boyunca satış ve kesim yerlerini denetleyecek.



  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı