Bal verimini Arı otu ile artırdı

Bal verimini Arı otu ile artırdı

Bal verimini Arı otu ile artırdı

Güzel bir gelişme

Balışeyh İlçesi Hüseyinbeyobası Köyü´nde bahçesine Arıotu ve Karabuğday demonstrasyonu kuran Ahmet Tosun, uygulama sayesinde bal veriminin arttığını söyledi.

BAHÇEDE İNCELEME

Balışeyh İlçesi Hüseyinbeyobası Köyü´nde uzun yılardır arıcılıkla uğraşan Ömer Tosun´a ait arazide 3 dekar Arıotu (phacelia tanacetifolia Bentham) ve Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) demonstrasyonu kuruldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş,  İlçe Müdürü Duygu Kara, teknik elemanlar ve Hüseyinbeyobası Köyü Muhtarı İlyas Tosun´la birlikte Demonstrasyon alanında incelemelerde bulundular.  Demonstrasyon bahçesi sahibi Ömer Tosun yapılan çalışmadan memnun olduğunu ve bu sayede arıların bal veriminin arttığını ifade etti.

HASAT YAPILIYOR

İl Müdürü Recep Kırbaş Kırıkkale´de desteklemeden yaralanan 158 arı üreticisinin 10 bin 658 kovanı bulunduğunu, arıcıların bal üretimlerini arttırmaları için bu tür demonstrasyonları kurduklarını söyledi. Kırbaş yapılan uygulama ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı: Arıotu, Kaliforniya orijinli tek yıllık bir bitki olup, koloninin gücüne göre iyi bir sezonda koloni başına 5-9 kg arıotu balı hasat edilmekte, dekara bal verimi 30-100 kg arasında olmaktadır. Arıotu, nektar ve polen kaynağı açısından dünyanın en üstün 20 bal bitkisi arasında yer aldığı bilinmektedir. Arıotu erken İlkbahar´da bölge arıcılığı için gerekli polen ve nektar kaynağı sağlama bakımından son derece uygun bir bitkidir.”

NEKTAR KAYNAĞI

Karabuğday küçükbaş, büyükbaş ve yumurta tavukçuluğunda yem olarak ve Arı yetiştiriciliği Bal” üretiminde Nektar” kaynağı olarak kullanılmaktadır. Karabuğdayın ülkemizde henüz tarımı yapılmamakla birlikte Dünyanın birçok Ülkesinde ekilişinin yapıldığı bilinmektedir. Tahıllarla hiçbir bağlantısı olmayan Karabuğdayın insan beslemesinde önemli bir rolü bulunmakta, taneleri direk olarak pilav, çorba ve dolmalarda kullanıldığı gibi danelerinden elde edilen unu da saf ya da diğer unlarla karışım halinde ekmek, bisküvi, kek, makarna, kurabiye gibi unlu mamüllerde, tatlı ve dondurma külahı yapımında kullanılabilmektedir. Gluten içermediğinden Çölyak” hastaları ve gluten allerjisi olanlar için uygun olduğu bilinmektedir. Tıbbi olarak ta kandaki kötü kolesterolü azaltıcı etkiye de sahip olduğu, ayrıca kalp ve damar hastalıklarında da damar genişletici olarak kullanıldığı bilinmektedir.”

İYİLEŞME SAĞLANDI

Arıların arı otu ve karabuğdayı daha çok nektar kaynağı olarak kullandığı, bu sayede daha iyi koloni popülasyonu gelişimi sağladıklarını, arılı çerçeve sayısı, yavrulu alan miktarı ve koloni ağırlığı gibi özelliklerinde iyileşme sağladığı yapılan araştırmalarda görülmüştür.”



  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.9 ° / 11.7 ° Güneşli