Anahtar Kelimeler:

Görme Engellilere Müjde

Görme Engellilere Müjde

Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) Projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü aracılığı ile Kırıkkale İl Halk Kütüphanesine “Ekran Büyütme Programı", "Ekran Okuma Programı", "Kitap Okuma Makinesi" ve "Masaüstü Büyüteç Sistemi" satın aldı. Projeden az gören ve görme engelli olan kullanıcılar faydalanacak.

Kapımız Açık

Kırıkkale İl Halk Kütüphanesi Müdürü Zeliha Atay BİLED projesi ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “Görme engellilerin bilgi kaynaklarına ulaşmasını sağlayarak, kişisel gelişimlerine ve özgür zamanlarını değerlendirmelerine katkıda bulunmak, ailelerine ve eğitim aldıkları kurumlara destek olmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün BİLED projesi kapsamında Kırıkkale İl Halk Kütüphanesine az gören ve görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmak üzere "Ekran Büyütme Programı", "Ekran Okuma Programı", "Kitap Okuma Makinesi" ve "Masaüstü Büyüteç Sistemi" satın alınmıştır.

Bilgisayar, günümüzde kullanıcılarına bilgi dünyasının kapılarını ardına kadar açmakta ve karmaşık işlemleri kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebilme imkânı sunması sayesinde, hayatımızın her alanında kendisine vazgeçilmez bir yer bulmaktadır”

 

Sese Dönüşen Sistem

Bilgisayar tüm kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaktadır, ancak bilgisayarın hayatın koklaşmasına katkısı engelliler için çok daha büyük olmaktadır. Kütüphanemize sağlanan donanımlarla Görme engelli bir kullanıcı; kitap, gazete vb. yazılı kaynaklardan normal şartlar altında faydalanamazken, bilgisayar teknolojisiyle yazılı materyalleri rahatlıkla okuyabilecek, internetten ders çalışabilecek, bilgi toplayabilecek ve kendilerini kimseden yardım almadan geliştirebileceklerdir. Ekran Okuyucu yazılımı ile ekrandaki görüntü sese dönüşür.

 

Hızlı Tarama

Ekran büyütme programı, Az görenler ekranı ihtiyaçlarına ve görme oranlarına göre, nasıl istiyorlarsa o şekilde görüntüleme imkânına sahiptir. Ekrandaki resim, metin ve benzeri objeler istenilen boyutlarda görüntülenebilir; arka plan ve ön plan renkleri ihtiyaca göre istenilen şekilde düzenlenebilirler. Kitap okuma makinesi ile kitap, gazete ve notları vb basılı metinleri hızlı bir şekilde tarayıp Türkçe olarak okuyabilecekleri gibi, taranan metinleri dinleyebileceklerdir. Masa Üstü Büyüteç: Az görenler okumak istedikleri basılı metinleri büyüteç sistemi ile istedikleri boyutlarda görüntüleyerek okuyabilirler. Görme Engelli ve az gören vatandaşlarımızı bu hizmetimizden yararlanmaya bekliyoruz.



  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı