Anahtar Kelimeler:

SON AŞAMADAYIZ

SON AŞAMADAYIZ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, son günlerde artan terör olayları ve terörle mücadele konusundaki çalışmalarını Ankara gazetecilerine değerlendirdi

GAZETECİLERLE SOHBET ETTİ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Büyük meselelerde bazen nihai çözümler, bütün kozlar oynandıktan sonra gelir” diyerek Kürt sorununda nihai aşamada olduklarını belirtti. Ankara’da önceki akşam bir grup gazeteciyle birlikte, yeni dönemde de mesaisinin önemli bir bölümünü terörle mücadele ve açılım konusuna harcayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay bir araya geldi.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI

Terörle mücadele konusunda açıklama yapan Atalay, bir taraftan terör olaylarının yaşandığı dönemlerde özgürlükler ve demokratikleşme konularında adımlar atmanın zorluklarını anlatırken, öbür yandan “öl, öldür” politikalarıyla bir yerlere gidilemeyeceğini net cümlelerle anlattı. Bir taraftan PKK’nın terör eylemlerine karşı kararlı bir şekilde karşı konulacağını “Kandil onlar için güvenli bir yer olmayacak” sözleriyle anlatırken, diğer taraftan açılımla ilgili yeni ve cesur adımların bu mücadeleye paralel olarak gecikmeksizin atılacağını anlattı. Atalay, “Büyük meselelerde bazen nihai çözümler, bütün kozlar oynandıktan sonra gelir” dedi.

SIKINTILI OLABİLİR

Beşir Atalay, “Ramazan ayında başlayan hava operasyonları ve devamında sınırın hem öbür yanı, hem de bu yanında PKK’ya hak ettiği ders verilebilir ve özellikle Hakkari-Şırnak civarında oluşturduğu alan hakimiyeti kırılabilirse, yani PKK’ya devlet otoritesine karşı ‘neyi yapamayacağı’ etkili bir şekilde anlatılabilirse, kürt sorununun nihai çözümüne dair kapılar aralanacaktır. Geçmişteki bütün tabuların yıkılmış olması, devletin inkar ve asimilasyon politikalarına son vermiş olması, insan hakları ihlallerinin büyük ölçüde ortadan kalkmış olması zaten nihai çözüm için yeterince mesafe kat ettiğimizi gösteriyor” diye konuştu. Atalay, bu konulardaki umudunu dile getirirken bir endişesini de paylaştı ve “Eğer bu dönemde bu işler çözülemezse, ilerisi için daha sıkıntılı bir döneme girilebilir.” dedi.

BÜYÜK BAKIŞI KORUMAK

Atalay, kürt sorununa nihai çözüm hedefiyle Ankara’nın hazırladığı yeni dosya, yani “entegre strateji” konusunda da bilgiler verdi ve “İnsanlarımız, bu sorunun çözülmesini istiyor. (konunun burasında seçim bölgesi olan Kırıkkale’de MHP’nin Habur’daki gelişmeleri kullanarak girdiği seçimlerde yaşadığı hezimeti örnek verdi. MHP’nin oyları, tipik bir Orta Anadolu şehri olan Kırıkkale’de yüzde 25’den yüzde 18’e düştü.) Biz bu sorunun içinde boğulacak bir ülke değiliz. Türkiye, büyük bir ülke. Bir medeniyetin temsilcisiyiz. Bu konuda nihai çözüm aşamasındayız. Dosyamızı hazırladık. Topyekün bu işi göğüsleme aşamasındayız.”



  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı