Anahtar Kelimeler:

BİZ ÖLDÜRDÜK”

 BİZ ÖLDÜRDÜK”

Faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında yeniden ifade veren Ayhan Çarkın, önemli bir itirafta bulundu. Çarkın, eczacı Metin Vural'ı kendilerinin öldürdüğünü söyledi

Metin Vural Cinayeti

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Susurluk hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın yeni bir itirafta bulundu. Ankara`daki faili meçhul cinayetler soruşturmasını yürüten özel yetkili Savcı Hakan Yüksel, soruşturma kapsamında daha önce itiraflarda bulunan özel harekat polisi Ayhan Çarkın`ın ikinci kez ifadesine başvurdu. Sincan F tipi Cezaevi`nde tutuklu bulunan Çarkın dün öğle saatlerinde getirildiği Ankara Adliyesi`nde yaklaşık 2.5 saat ifade verdi. Soruşturma savcıları Hakan Yüksel ve Mehmet Özgür, Çarkın`a Kırıkkale’de 1995 yılında öldürülen Keskin eski ANAP ilçe başkanı Metin Vural cinayetini sordu. Metin Vural`ın öldürülmesi olayını arkadaşlarıyla işlediklerini itiraf eden Çarkın, cinayeti özel harekat polisleri Sait Yıldırım, Ahmet Sakarya ve Oğuz Yorulmaz ile birlikte işlediklerini söyledi.

Açıklama Yaptı

Vural`ın infazı sırasında bulunmadığını iddia eden Çarkın, Vural ile birlikte gözaltına alınan İdris Diri`yi de öldürülmekten kurtardığını savundu. Çarkın`ın ifadesinde Vural`ın öldürülmesi talimatını dönemin üst düzey bir yetkilisinin verdiği iddiasında bulunduğu kaydedildi. İfade sırasında soruşturma savcılarının `suçladığın kişiler suçlamaları reddetti` sözlerine Çarkın`ın "Getirin devletin kayıtlarını görsünler" dediği öğrenildi. Çarkın`ın özel harekat polisi arkadaşlarının kendisini de öldürmeye çalıştığını iddia ederek, "Kendim kurtuldum" dediği belirtildi. Çarkın, ifade işleminin ardından adliyeden ayrılırken, gazetecilerin sorularına, ``Adalet er geç yerini bulur`` karşılığını verdi.

 Nasıl Gündeme Geldi

1994 yılında eski özel harekatçılar tarafından öldürüldüğü iddia edilen Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Namık Erdoğan, Avukatlar Faik Candan ve Yusuf Ekinci cinayetleri ile ilgili soruşturma dosyasına 1994 yılında öldürülen Vural`ın dosyası da dahil edilmişti. Vural`ın öldürülmesiyle ilgili iddiayı Susurluk sanıklarından Oğuz Yorulmaz`ın annesi gündeme getirmişti. Anne Yorulmaz, öldürülen ANAP Milletvekili Alparslan Pehlivanlı`nın katilini oğlunun arkadaşlarıyla öldürdüğünü iddia etmişti. Anne Yorulmaz, bu cinayetle ilgili talimatın üst düzey bir siyasi tarafından Abdullah Çatlı`ya verildiğini, Çatlı`nın da cinayeti oğluna ihale ettiği iddiasında bulunmuştu. Yorulmaz`ın  iddialarının ardından savcılık, ANAP eski Milletvekili Alparslan Pehlivanlı`nın katil zanlısı Hacı Vural`ın ağabeyi Metin Vural`ın öldürülmesi ile ilgili faili meçhul dosyayı yeniden açtı.

Pehlivanlı Cinayeti Olayı

Soruşturma kapsamında bu güne kadar Çarkın`ın itirafları kapsamında özel harekat polisleri Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Ayhan Akça, Ahmet Demirel tutuklanarak cezaevine gönderildi. MHP kökenli Alparslan Pehlivanlı, ANAP`ta siyaset yaparken 1991 genel seçimleri öncesi seçim bölgesi Keskin`in ANAP`lı İlçe Başkanı Metin Vural`la anlaşmazlığa düştü. Vural ile aralarında sert bir tartışma yaşandığı iddia edilen Pehlivanlı, daha sonra Vural`ın partiden ihraç edilmesinde önemli rol oynadı. Vural`ın ise bu durumu hazmetmediği için yakın çevresine "Pehlivanlı`yı öldürteceğim" dediği iddia edilmişti. 14 Nisan 1994`te dönemin Kırıkkale Milletvekili Pehlivanlı`nın aracı, önüne geçen bir araçtan kurşun yağmuruna tutuldu. Pehlivanlı, olay yerinde hayatını kaybetti.

Vural’ın Öldürülüş Olayı

Cinayetle ilgili Metin Vural`ın kardeşi Hacı Vural, Halim Ünver ve Üçler Talay tutuklandı. Cinayetten 8 ay sonra 9 Ocak 1995`te Metin Vural`ın aracı üzerinde seyyar mavi renkli tepe lambası olan bir araç tarafından durduruldu. Ellerinde telsiz olan ve kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin Vural`a kimlik göstererek Ankara`ya götüreceklerini söyleyerek kendi araçlarına aldığı, o sırada Vural`ın yanında bulunan İdris Diri`yi ise serbest bıraktıkları kayıtlara girmişti. Vural başından vurulmuş halde bulunmuştu. Vural`ın öldürülmesi olayı faili meçhul olarak kalmıştı.



  • Perşembe 23.9 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli