Anahtar Kelimeler:

Başbakan Kafaları Karıştırdı!

Başbakan Kafaları Karıştırdı!

Başbakan Tayyip Erdoğan`ın geçen hafta Londra`dan dönerken uçakta beraberindeki gazetecilere Haziran`daki genel seçimlerdeki milletvekili beklentisini 315 olabilir diye aktarması, siyasette bomba etkisi yarattı.

 

Haber Yorumlandı

Bu zamana kadar hükümetten hedefimiz yüzde 50 lafını duymaya alışmış medya için, 315 ciddi bir düşüş demekti. Erdoğan aslında Milletvekili sayısı 315 de olabilir, 335 de demişti ama her durumda söz ettiği rakam, önümüzdeki dönem yapılacak yeni anayasayı Meclis`ten geçirmek için hükümetin ihtiyacı olan 367`nin altındaydı. İster istemez yorumcular, 2007`de oyların yüzde 47`siyle 340 milletvekili çıkaran iktidar partisinin bu kez 315 vekil hedefliyor olmasının, Başbakan`ın ağzından partisinin oylarında bir düşüşün itirafı olarak yorumladı. Demek ki partinin oy seviyesi yüzde 40`larda, dendi...

 

İşte Oy Oranları

Oysa Erdoğan`ın 315-335 arası milletvekili beklentisinin arkasında bambaşka bir neden var. Hükümet kaynakları, ellerindeki anketlerde, 2007`de bu yana oylarda anlamlı bir düşüş olmadığını söylüyor. Hatta Başbakan`ın masasında duran 106 bin denek üzerinde yapılan son araştırmada, Ak Parti oyları (kararsızlar dağıtıldıktan sonra) %49, CHP %24, MHP ise %12 gözüküyor.

 

Kontenjan Durumları

Ancak bu rakamlar bile Haziran sonrası oluşacak 4 partili bir Meclis`te (AKP, CHP, MHP, BDP) iktidar partisine eskiden sahip olduğu milletvekili avantajını vermiyor. Çünkü Yüksek Seçim Kurulu, geçen ay nüfus oranlarına göre başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere büyükşehirlere düşen vekil sayısını yeniden ayarladı. Metropollere düşen milletvekili sayısındaki artış Ak Parti`nin aleyhine işleyen bir durum. CHP ise büyükşehirlerde kırsaldan daha yüksek oranda oy aldığı için artan milletvekili kontenjanlarından faydalanabilir durumda.

 

Vekil Sayıları

Nasıl mı? Örneğin yeni YSK kararlarına göre İstanbul`a düşen milletvekili sayısı 15 artarak 85 oldu. Ak Parti, oyların yarısını bile alsa bu yeni 15 vekilin 8-9`unu çıkarabilir. Kalan 6-7 vekil CHP ve MHP`ye gidecektir. Diğer büyükşehirlerde durum aynı. Milletvekili sayısı yükselten iller, CHP ya da BDP`nin nispeten avantajlı olduğu yerler. (Ankara`nın milletvekili sayısı 3, İstanbul`un 15, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli`nin 2`şer arttı. Sakarya, Antalya, Tekirdağ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Kayseri birer arttı.)

 



  • Salı 21.9 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Perşembe 23.9 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı