Anahtar Kelimeler:

YURT DIŞINA MUHTAÇ OLMAYACAĞIZ

YURT DIŞINA MUHTAÇ OLMAYACAĞIZ

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda (MKE) Genel Müdürlük binası teşhir salonunda düzenlenen Milli Modern Makinalı Tüfek Projesi`nin imza töreninde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önsipahioğlu, MKE Kurumu Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Kamil Altınkaya ve Çankırı Silah Fabrikası Müdürü Osman Pakel tarafından imzalandı. Törenin sonunda, Bayar, Milli Savunma Bakanı Gönül ve diğer yetkililere birer plaket verdi.

MSB. Gönül, Konuşmasında, bir ülkenin teknolojik açıdan gelişmiş silahlara sahip olmasının önemini vurguladı. Gönül, 1. Dünya Savaşı sırasındaki Rus harbinde, Türk askerlerinin düşman mitralyözünü kullanıcısıyla birlikte ele geçirmesine ilişkin anekdotu şöyle anlattı: `Her zaman, her yerde şahsi kahramanlıklara dayanmak doğru olmaz. Stratejimize, ehliyetimize, kabiliyetimize dayanmalıyız. İşte bu kabiliyetimizi artıracak silahlardan birisi de ne parçasında ne kendisinde yurt dışına muhtaç olmayacağımız bir silahı üretmektir. Gecikmiştir ama bu mühendislerimize fırsat verilmediğinden, kolaya gidildiği için, lisansla yapıldığı için gecikmiştir. Bugün mühendislerimize fırsat verilince neler yapıldığı ortadadır.`

MKE SİLAH PAZARINDA

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da savunma sanayinde artık Türkiye`nin kendi tasarımlarını yaptığını belirterek, `Bugün de modern makinalı tüfeği yurt içi geliştirme yöntemiyle geliştireceğiz` Projenin ikinci aşamasında silahın her türlü zorlu şartta denenerek test edileceğini kaydeden Baydar , ilk prototiplerin projenin 17`nci ayından sonra üretilmesinin hedeflendiğini belirtti.

SİLAHIMIZLA GURUR DUYACAĞIZ

 Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önsipahioğlu da kurumun çalışmaları ve yürüttüğü projelerle ilgili bilgi verdi. Milli piyade tüfeğiyle ilgili zaman, zaman spekülasyonlar yapıldığını dile getiren Önsipahioğlu,

 

`Bu tüfekle gurur duyacağız. Çünkü hiçbir teknoloji transferi yapılmadı, hiçbir know-how kullanılmadı, baştan sona tasarımdan itibaren özgün Türk mühendisinin, Türk işçisinin, Türk emeğinin mahsulüdür. Bunu burada gururla, iftiharla söylüyorum. Ben asteğmenliğimden tümgeneral rütbesiyle ordudan ayrılana kadar hep yabancı bir silahla çalıştım. İnşallah çocuklarımıza biz milli piyade tüfeği teslim edeceğiz. Arkadaşlarıma hep şunu söylüyorum; herkes gurur duyacak, hepimizin torunlarımıza anlatacağımız bir hikayesi olacak. Bu tüfek o derece bizim inandığımız ve üzerine düştüğümüz bir proje. Ama maalesef milli bir heyecanla yola çıkıldığı zaman, bir yerlerden yanlış bilgilendirmeler yapılarak söylemler geliştirilebiliyor. Tüfeğin dördüncü prototipi yapıldı, kalifikasyon sürecine girildi. Bugün imzalayacağımız makinalı tüfek projesi, piyade tüfeğiyle bir aile bütünlüğü içinde olacak.` dedi.

GÖRKEMLİ SERGİ AÇILIŞI

Konuşması sırasında milli piyade tüfeğinin geliştirilen dördüncü prototipinin slayt’ını gösteren Önsipahioğlu, kurumun toplam 1 milyar 973 milyon TL`lik yatırımı olduğunu bildirdi. Konuşmaların ardından, Milli Savunma Bakanı Gönül, imza töreni öncesinde MKE Kurumunun bugüne kadar geliştirdiği silah, mühimmat ve mermi gibi ürünlerin yer aldığı serginin açılışını da yaptı.

 



  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli