Anahtar Kelimeler:

Hizmet Adıyla Ticari Rant

Hizmet Adıyla Ticari Rant

    Son dönemlerde Kırıkkale’de açılan masaj yatakları ile tedavi hizmeti veren işletmelerin çalışmaları Kırıkkale kamuoyunun gündemine yerleşti.

         Salonlarında bulunan masaj yataklarında vatandaşlara ücretsiz tedavi hizmeti verdiklerini söyleyen işletmeler, yeşim taşından olduğu söylenen bileziği 300 TL’ye, masaj yataklarını ise 5500 TL’ye satıyorlar.

         Bu işletmelerden biri ile yaptığımız haber röportajda çalışanlar şu bilgileri verdiler: “Buraya gelen hastaları önce iki seans bilgilendiriyoruz. Bu bilgilendirmede yeşim taşının ne olduğunu, omurga masajının ne olduğunu, masaj yataklarının hangi rahatsızlıklara iyi geldiğini, kimlerin yararlanabileceklerini anlatıyoruz. Daha sonra ise hasta yatağa yatırılıyor. Tedavi süreci başlıyor.”

         Habercilerin kendilerine hangi hastalıklara iyi geldiğini sorduğu zaman işletme çalışanları; şeker, tansiyon, omurga ile ilgili rahatsızlıklar, bel ve boyun fıtıkları, kireçlenme gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilgisini verdi.

         Ancak habercilerin yataklardaki hastalarda acil müdahale gerektiren herhangi bir sorun yaşanırsa acil müdahale ekibiniz var mı sorusuna ise “Burası sağlık bakanlığına bağlı bir kuruluş değil, ticari işletme” cevabını vermeleri dikkat çekti. Ayrıca çalışanların sağlık personeli olmamasına rağmen bir tedavi hizmeti verir görüntüsü içerisinde olmaları da üzerinde durulması gereken diğer bir konu.

         İşletme içerisinde yataklarda tedavi gördüğünü düşünen vatandaşlara hangi rahatsızlıktan dolayı geldikleri sorusuna verdikleri cevaplar da işletmenin sattıkları taş bileziklerin ve yatakların her derde deva olduğuna herkesin inandırılmış olduğu gerçeğini ortaya koymakta. Nitekim bel ağrısı, migren, omurilik kayması, diz uyuşması, bel fıtığı, kulunç, kol ağrısı gibi çok çeşitli nedenlerle orada bulunan vatandaşlar tedavi olduklarına inandırılmış durumdalar.

         İnsanları tedavi etmekle yetkili olan kuruluşlar yasalarımızla belirlenmiş durumda iken, bu tür merkezlerin ücretsiz tedavi hizmeti verdiklerini söyleyerek 5500 TL’ye varan ücretlerle ürünlerini satmalarının doğru olmadığı Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiştir.

         Şayet verilen hizmet bir tedavi hizmeti ise işletmenin Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli onay ve izin belgelerini almış olması gerekir. Eğer yapılan iş bir ticari faaliyetse bu durumda randevu verilerek, rahatsızlığı olan insanların yataklara yatırılmak suretiyle ücretsiz tedavi gördükleri ve birçok hastalığa iyi geldiği izleniminin verilmesi ne kadar doğrudur yetkililerin ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

         Sağlık Bakanlığı’nın daha önce Burdur İli İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiği resmi yazı ile bu tür işletmelerin faaliyetlerinin mevzuata uygun olmadığı uyarısının yapıldığı öğrenildi.

         Nitekim Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ilgili yazılarında “ …masaj yatakları işletmesinin şahıslara masaj yatağı üzerindeki seanslar halinde masaj uygulama yaparak tanıtım ve satış yapıp yapamayacağı hususunda…

         Bilindiği üzere sağlık kuruluşlarının dahi, çalışmalarına ticari bir görünüm vermeleri insanları yanıltıcı, paniğe sevk edici, yanlış yönlendirici benzer nitelikteki kuruluşlar ve çalışanları arasında rekabete yol açıcı davranışlarda bulunmaları yasak olup, bu tarz işyerlerinin kendilerine sağlık kuruluşu gibi izlenim vermeleri ve isimlendirmeleri, reklam broşüründe her türlü ağrıyı ve birçok hastalığı tedavi ettiği yönündeki ifadeleri kullanmalarının kişileri yanlış bilgilendireceği ve yönlendireceği için mevcut mevzuat gereği uygun olmadığı,

         Bu nedenle bu tür kuruluşlar bu şekilde hizmet vermeye devam etmek istiyorsa kuruluşun bir sağlık kuruluşu olarak ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi, ya da söz konusu yataklarla sadece masaj uygulaması yapıldığının ifade edilerek bahse konu yatakların satışının ve kiralanmasının yapılacağı şekilde ticari bir kuruluş olarak işletilmelerinin gerektiği…” açık bir dille ifade edilmiştir.

Haberkale

 


 


  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı