Anahtar Kelimeler:

İş Adamları İstanbul`da Toplandı

İş Adamları İstanbul`da Toplandı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Batı Afrikalı 100 işadamını, İstanbul`da 200 Türk işadamıyla Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü-6 organizasyonunda buluşturdu. Gerçekleşen yüzlerce ikili görüşmelerden birçoğu anlaşmayla sonuçlandı. Türk yatırımcılar, Nijerya`ya seramik, granit, mermer musluk bataryası, boru, Kamerun`a su borusu ve lunapark, Togo`ya çimento, inşaat malzemesi, takım elbise ve ayakkabı, Gana`ya ise su arıtma tesisi ile inşaat malzemeleri sattı. Nijerya, Kamerun, Gana, Gabon ve Togo olmak üzere Batı Afrika`nın 5 ülkesinin önde gelen işadamları TUSKON`un davetlisi olarak İstanbul`a geldi.

145 Ülkeye 135 Milyar Dolar İhracat

Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü-6 organizasyonunda katılan AGİAD Başkanı Musa Aksoy, Batı Afrika`nın ekonomik açıdan dünyanın en önemli kalkınma bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Aksoy, "Mevcut gidişatla ülkelerimizin refahının artacağı açıktır. Türkiye ile Nijerya, Kamerun, Gana, Gabon ve Togo arasında daha yüksek bir işbirliğiyle daha iyi bir performans oluşturabileceğimize inanıyorum. Ülkelerimizin uzaklığından ötürü önyargıya düşüp ticaret potansiyelimizi küçümseme yanlışına düşmeyin. Türkiye, coğrafi uzaklığın uluslararası ticaretinde en önemli etken olduğu noktayı aşmıştır” dedi.

Aksoy, “özellikle Kırıkkale’mizde faaliyet gösteren, ihracat potansiyeli yüksek olan, marka değerini ispatlamış, TUSKON (AGİAD) üyesi firmalar için, Afrika pazarı bulunmaz bir fırsat, bizler bu firmalarımız için köprü olmaya devam edeceğiz” dedi. Aksoy, “40 bin ihracatçı ile 145 ülkeye 135 milyar doları aşan ihracat yapan Türk imalat sanayinin Avrupa Birliği kalitesini daha uygun ücretlere sunduğuna dikkat çekti. Türkiye`nin Afrika`ya 2008 yılı ihracatının 10,2 milyar dolar, ithalatının ise 5,7 milyar dolar olduğunu kaydeden Aksoy, “Bu gidişatı değiştirebilir ve karşılıklı ticaretimizi daha yüksek ve daha dengeli seviyelere ulaştırabiliriz. Türk firmalarının uluslararası faaliyetlerinin önemli bir destekçisi olan kuruluşumuzun Afrika`ya olan ilgisi önümüzdeki yıllarda daha fazla organizasyon ve daha fazla gezi ile devam edecek. Afrika`da sadece almak için değil aynı zamanda vermek ve paylaşmak için bulunuyoruz” dedi.

 



  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli