Anahtar Kelimeler:

Engellilere Devlet Kucağı

Engellilere Devlet Kucağı

10-16 Mayıs Engeliler Hatfası

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zühtü Bozdemir, her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası nedeniyle toplantı yaptı. Bozdemir, özürlülüğün doğuştan olabileceği gibi, kaza veya hastalıkla ortaya çıkabileceğini söyledi.

 NÜFUSUN YÜZDE 12’Sİ ENGELLİ
Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü binasında basın toplantısında; 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirten Bozdemir, “2002 yılında yapılan Ulusal ölçekli araştırmaya göre; Ülkemiz nüfusunun yüzde 12.29’unu özürlü bireyler oluşturmaktadır. Bu oranın yaklaşık yüzde 9’unu süreğen hastalığı olanlar, diğer yüzde 3’ünü de zihinsel, bedensel ve ruhsal özürlü bireyler oluşturmaktadır” dedi
 
YASAL DESTEKLER YOLDA
Bozdemir “Anayasamızın 61. Maddesinde “Devlet, sakatların korunmalarını, toplum hayatına intibaklarını sağlayan tedbirler alır.” hükmü yer almaktadır. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere devletimiz özürlü haklarını güvence altına almıştır. Özürlü bireylere yönelik hizmet sunmakla, yükümlü kurumlardan bir tanesi de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’dur(SHCEK). Son yıllarda SHCEK’in özürlüye sunduğu hizmetlerde çok önemli gelişmeler olmuştur. Kurum özürlüye yönelik hizmetlerde öncelikle özürlüyü kendi bulunduğu ortamda; ailesinden ve alışkın olduğu yaşam alanından koparmadan desteklemeye yönelik hizmetlere ağırlık vermiştir. Evde bakım hizmeti olarak 2006 yılında başlanan bu hizmet ile bakıma muhtaç olan özürlü bireylerin ailelerine maddi destek sağlanarak kurumsal bakıma kurumsal bakıma alınmadan aile yanında yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmaktadır”
 
DEVLET BABANIN KUCAĞINDALAR
“2009 yılı Ağustos ayı itibari ile 186 bin 457 kişiye aile yanında bakım, 61 kuruluşta 4 bin 39 kişiye Resmî Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 10 bin 417 kişi Resmî Aile Danışma ve Rehabilitasyon Merkezi, 31 kuruluşta bin 506 kişiye özel bakım. Toplam 192 bin 419 hizmetler verilmektedir.” Bilgileri verildi.


  • Pazartesi 30.9 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 27.5 ° / 16.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.5 ° / 16.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu