Anahtar Kelimeler:

Kansere Karşı Ne Yapmalı?

Kansere Karşı Ne Yapmalı?

İl Sağlık Müdürü Ergül Demiral Kanserle İlgili Açıklamalarda Bulundu.

 

1–7 Nisan Kanser haftası nedeni ile Kanser’e yönelik açıklamalarda bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ergül Demiral, kanser taramalarının hayat kurtardığını söyledi. Demiral, en sık görülen kanser tiplerinin Meme, Akciğer, Prostat, Mide, Kalın bağırsak, Rahim Ağzı kanseri olduğunu açıkladı.
Kanser’in vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bölünüp çoğalması olduğunu söyleyen Demiral, bu hastalığın günümüzdeki en büyük sağlık sorunlarından bir tanesi olduğunu ifade etti. Demiral, kanseri tetikleyen maddelerin ise sigara ve alkol kullanımı, kötü beslenme, uzun süre güneş ışınlar ile temas aşırı dozda röntgen ışınlarına maruz kalma, bazı kimyasal modeller, bazı virüsler, hava kirliliği radyasyona maruz kalma olduğunu söyledi.
Hayat Kurtarır
Demiral “İlimiz Kanser Kayıt erken Teşhis ve Tarama Merkezi Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı işbirliği ile Kırıkkale Devlet Hastanesi bünyesinde 02 Ağustos 2007 tarihinde hizmete girmiştir. Merkezimizde, birimler tarafından yönlendirilmiş veya direkt başvuranların genel muayenesi yapıldıktan sonra, erken teşhis edilebilen kanserlere yönelik Avrupa Birliği standartlarına uygun tetkik ve tahliller istenmekte, günlük başvurulanlara ‘’Kendi Kendine Meme Muayenesi’’eğitimi verilmektedir. Kanser Şüphesi saptanan vakalar ilgili birimlere yönlendirilmektedir” şeklinde konuştu.
Kanserin Habercileri
Demiral, kanseri 7 habercisinin olduğunu söyleyerek bunları şöyle sıraladı.
·         Rahim veya makattan gelen normal olmayan kanama veya akıntı
·         Meme veya vücudun her hangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler
·         Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük
·         Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık
·         Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama renk değişikliği ve yaralar
·         Büyük ve küçük abdest yapmadaki değişiklikler
Haberkale


  • Perşembe 23.9 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli