Anahtar Kelimeler:

Şarklı: Namazlar Kabul Olur

Şarklı: Namazlar Kabul Olur

Kıble Yönü 2 Derece Kayan Azaboğlu Camii İçin Müftü Şarklı`dan Rahatlatan Açıklama.

 

Kırıkkale’nin en eski camilerinden birisi olan ve 1932 yılında ibadete açılan Azaboğlu Camii’nin kıblesinin 45 derece batıya kaydırıldığı iddia edildi. Olayla ilgili görüş belirten camii cemaati yanlışlığın düzeltilmesini isterken, Kırıkkale Müftüsü Osman Şarklı, asıl olanın kılınan namazlar olduğunu söyledi.
Camii’yle ilgili yapılan ölçümlerde kıblenin 45 derece batıya kaydırıldığını öğrendiklerini ve bu konunun camii cemaati arasında huzursuzluk yarattığını ifade eden cemaatten Mustafa Yıldız isimli vatandaş “Yaklaşık 10 yıldır Kırıkkale’deyim ve evim merkeze yakın olduğu için bu camiyi tercih ediyorum. Bugün öğrendim ki caminin kıblesi yanlışmış, şimdi merakla bekliyorum acaba kıldığımız namaz Allah katında kabul oldu mu” dedi.
Yine cami cemaatinden Halil Yıkık isimli vatandaş ise “yıllar önce biz babamla buraya namaz kılmaya gelirdik. Babam vefat edeli 16 yıl oldu, hâlâ biz buraya namaz kılmaya geliyoruz. Ancak kıblenin kimi vatandaşlarca 45 derece, kimi vatandaşlarca ise 2 derece kaydığı iddia ediliyor. Yıllardır bu camide namaz kılan bir insan olarak bu camide namazın geçerli olup olmadığını öğrenmek istiyorum” dedi.
Müftülük: Asıl Olan Kılınan Namazdır
Olay karşısında harekete geçen Kırıkkale İl Müftülüğü ise kıblenin bahsedilen 45 derece açı kaybının olmadığını, açı kaybının 2 dereceyi geçmediğini ifade ettiler. Konu ile ilgili açıklama yapan Kırıkkale Müftüsü Osman Şarklı, “camiler yapım dolayısıyla iki farklı pusula tarafından kıblesi belirlenir. Zannederim ki, 1932 yılında inşaatı hayırseverler tarafından yapılan ve ibadethane olarak açılan Caminin 1970’li yıllarda bakımdan geçtiğini öğrendik. Zannedersem bu bakım sırasında iki derece kayma olmuş. Ben de bugün görevli arkadaşı camideki vatandaşı bilgilendirmek ve hatanın telafisi için camiye gönderdim. Şu anda halılar iki derece daha çevrilerek doğru kıbleye göre ayarlandı. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki, bugüne kadar orada namaz kılan bütün vatandaşlarımız müsterih olsun, kılınan namaz Allah katında kabul görür. Önemli olan camii cemaatinin niyetidir, asıl olan da budur zaten” dedi.


  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı