Anahtar Kelimeler:

Köylülere Düve Dağıtıldı

Köylülere Düve Dağıtıldı

300 Adet Gebe Düve Dağıtımı Yapıldı.

 

Kırıkkale`nin Balışeyh ilçesine bağlı Karalı, Kargın, İzzettin köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, her üyeye 6`şar tane olmak şartıyla 50  üyeye  300 adet gebe düve dağıttı.
Üç köyün bir araya gelmesi ile ilk olarak 2006 yılında kurulan kooperatifin bina açılışı yapıldı. Ardından çiftçiler, hayvanlarını aldıktan sonra halay çekti. Devletten aldığı montofon damızlık düveler için hayvan barınağı yapan  üyeler bir adet süt sağma makinesi ile müşterek kullanılmak üzere bir adet de hasat makinesi aldılar.
Kargın köyünde, üreticilerin sütleri depolaması için kooperatif binasına 7 tonluk soğutuculu bir süt toplama merkezi oluşturuldu. Dağıtılan hayvanlardan yılda yaklaşık 750 ton süt üretilmesi bekleniyor. Köylüler, hayvanların bedellerini iki yıl sonra başlamak üzere 5 yıllık süre içerisinde taksitli olarak 3.800 lira’yı Tarım Bakanlığı`na ödeyecek.
Dağıtım törenine Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, AKP Kırıkkale Milletvekili Turan Kıratlı, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, siyasiler, Kooperatif Başkanı Cafer Kayahan ve köylüler katıldı. İzzetin-Karalı-Kargın Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Cafer Kayahan konuşmasında “Üç köy birleşerek bu kooperatifi kurduk, milletvekilimiz Turan Kıratlı’nın ve valimizin destekleri ile Tarım Bakanlığı desteğini alıp bugünkü mutluluğu yaşadık. Devletimizin gücünü bir kat daha gördük. Köylümüzün artık geliri yüksek olacak birlik beraberliğimiz daha da güçlenecek. 300 adet bu düvelere sahip olmamız emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Milletvekili Turan Kıratlı, yeni bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını açıklayarak, bundan sonra da projelere hız vereceklerini söyledi. AKP döneminde Kırıkkale`nin 213 Milyon TL`lik yatırım desteği aldığını belirten Kıratlı, “Bu projenin ekonomiye katkısını görmeliyiz. Çiftçilerimiz verilen bu emanetlere sahip çıkmalıdırlar” dedi. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na başvuran vatandaşlardan  bir kişiye 5 adet yetiştirilmek üzere hayvan verileceği müjdesini de verdi.
Tarım Bakanlığı’ndan destek alıp böyle bir sinerji oluşturan kooperatif üyelerini tebrik eden Vali Hakan Yusuf Güner ise “Hükümetimiz tarım alanında çiftçiye destek veriyor. Önümüzdeki yıl inşallah bunun gibi diğer ilçelerimizde de faaliyetlere katılmış oluruz” dedi. Güner, gebe düve dağıtımından yararlanmak isteyenlere şu mesajı verdi: “50 kişi bir araya gelin. Kooperatifinizi kurun. Bu destekten sizde yararlanın” dedi. Güner, yine Balışeyh`e 3 ay içerisinde 240 tane daha hayvan dağıtılacağını kaydetti. Devlet desteği alan köylülerden bir itiraf geldi: Bizler iş aş için Ankara, İstanbul, İzmir, Kırıkkale’ye gitmiştik ne yazık ki aradığımızı bulamadık, iş ve aş bulamadık, köyümüze geri döndük, artık aşımız işimiz  burada dediler.


  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli