Anahtar Kelimeler:

Vali, Delice`yi Ziyaret Etti

Vali, Delice`yi Ziyaret Etti

Delice`de İncelemelerde Bulunan Güner, Karayolunun Değerlendirilmesini İstedi.

 

İlçe gezilerine devam eden Vali Hakan Yusuf Güner Delice İlçesini ziyaret ederek yöneticilerden ilçenin genel durumu hakkında bilgiler aldı. İlçenin birçok avantaja sahip olduğunu söyleyen Vali Güner “Yol akıyor siz bakıyorsunuz. Bu avantajlardan yararlanmanız gerekiyor” dedi.
 
İlçe ziyaretleri kapsamında Delice İlçesine giden Vali Hakan Yusuf Güner ilçe yöneticilerinden ilçenin genel durumu hakkında bilgi aldı. Delice Belediye Başkanı İhsan Biçici, Çerikli Belediye Başkanı Ömer Sakarya, Büyükavşar Belediye Başkanı Mahmut Ayazgül, Büyükyağlı Belediye Başkanı Mevlüt Özçelik, Delice Kaymakam Vekili Sulakyurt Kaymakamı Hasan Ongun ve ilçe müdürlerinin yer aldığı ziyarette Vali Güner, Kaymakam Ongun’dan bilgi aldı. İlçenin tarihi ve genel yapısı hakkında bilgiler veren Kaymakam Ongun “İlçe Merkezinde Çömelek Kaya adıyla bilinen bölgede çıkan tarihi kalıntılardan, İlçeye ilk yerleşenlerin Hititler olduğu sanılmaktadır. 1760-1780 yıllarında, Osmanlı İmparatorluğunun Türkmen ve Yörük boylarını mecburi iskana tabi tutması sonucu Çorum Ayanı Mahmut Bey tarafından görevlendirilen Demirci Karabekir ve Karaduman adlı şahısların obalarını toplayarak İlçe Merkezinin şimdiki adıyla Karabekir mahallesi olan yerleşim yerinde bir köy kurdukları bilinmektedir” şeklinde konuştu.
 
 
İlçenin ilk adının Piran olduğunu söyleyen Kaymakam Ongun, ilçenin şimdiki adını ise Delice Irmağından aldığını ifade etti. İlçenin nüfus yapısı ve eğitimi hakkında bilgiler veren Kaymakam Ongun “ 2007 yılı adrese dayalı nüfus tespitine göre İlçe Merkezinin nüfusu 2929, Kasaba ve Köyler nüfusu 8106 İlçenin toplam nüfusu ise 11035’dir. Bunun 5421’ i erkek,5614’ü kadındır. İlçe Hükümet Konağı 1976 yılında hizmete girmiş olup, Kaymakamlık, Nüfus Müdürlüğü, İlçe Özel İdare Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü, Tapu Sicil Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Kadastro Şefliği ve Adliye Hükümet Konağında hizmet vermektedir. Halk Eğitim Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Müftülük ise Hükümet Konağı dışındaki binalarda hizmet vermektedirler. İlçemizde tarım çok geniş alanda yapılmaktadır. Tarıma dayalı bir sistemimiz vardır” sözlerine yer verdi.
 
Ramazan Ayı gelmeden önce bütün ilçeleri gezmeyi ve tanımayı istediklerini ifade eden vali Güner “ Bunun içinde bugün bu ilçemizi ziyaret ediyoruz. Küçük ve tarıma dayalı şirin bir ilçedir. Tarıma dayalı bir yapı olduğundan dolayı sanayi gelişmemiştir. Sanayiye önem vermelisiniz. Örneğin üzüm yetiştiriyorsunuz. Bu üzümü pekmez fabrikası gibi sanayiye yönelik hareketler yaparsanız ilçe sanayi alanında da gelişir. En önemli konu üzümdür. Burada yetişen üzümü geliştirmeniz ve şehir dışına satmalısınız. İşiniz çok önemli ve gayret isteyen bir görevdir. Bütün daire müdürleri ve kaymakamlar işini iyi yapmaya çalışacak. Burada bir makama oturup evrak ve kağıt imzalamak iş değildir. Herkes bu konuda birbirine yardımcı olmalıdır ifadelerine yer verdi.
 
Devletin önemli teşviklerde bulunduğunu dile getiren Vali Güner “Devlet hepinize hizmet getiriyor. Bunun birinci örneği yapılacak ve yapımı süren yoldur. Yolun yapımına başlandı ve bitirmek için elimizden geleni yapacağız. Bu yolun getireceği avantajlardan yararlanmalısınız. Tarıma ve seracılığa önem verilmesi gerekiyor. Tarım bakanlığının tarımla ilgili destekleri var. Bu desteklerden kaymakam aracılığı ile yararlanmalısınız. Badem ve ceviz ülkemizde çok az bulunuyor ve bunu dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Tarım Müdürlüğünden badem ve ceviz tohumu isteyin ve bunları da ekip satışına geçin. Böyle yaparsanız her ailenin evine ekstra bir gelir girer. Bunu tarımsal bir sanayi haline getirelim. Sadece üzüm ve buğday üreterek tarım olmaz. Tarımı her alanda yapmalısınız. Biz buna her türlü desteği vereceğiz. Yeter ki siz isteyin ve gayret gösterin” şeklinde konuştu.
 
Vatandaşın Sıkıntısını Dinledi
 
Kaymakamlık ziyaretinin ardından Vali Hakan Yusuf Güner, Çerikli Belediye Başkanı İhsan Biçiçi`yi makamında ziyaret etti. Belediye olarak maddi sıkıntıları olduğunu söyleyen Başkan Biçiçi, Vali Hakan Yusuf Güner`den destek istedi. Vali Hakan Yusuf Güner ise, Belediyelerin sıkıntılarını bildiklerini ve sıkıntıları aşmaları için ellerinden gelen desteği valilik olarak vereceklerini belirtti. Son olarak ilçe halkıyla bir araya gelen Vali Güner, vatandaşların sıkıntılarını dinledi. İlçe halkı su ve tarımsal alan sıkıntıları olduğunu söyleyerek Vali Güner’den destek istediler. Sulu tarımın ve tarımsal alanların azlığından şikayet eden vatandaşlar bu problemlerin biran ince çözüme kavuşturulmasını istediler. Tüm bu sıkıntıların çözüme kavuşturulması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Vali Güner, Kaymakam Ongun’a talimat vererek sorunların bir an önce çözülmesini ve tıkandıkları yerde kendisine başvurmasını söyledi.
 
Haberkale
 
 


  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli