Anahtar Kelimeler:

Kart Ücreti Alınamayacak

Kart Ücreti Alınamayacak

TBMM`den Geçen Yasal Düzenlemeyle Artık Vatandaştan Kart Ücreti Alınamayacak.

 

Kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasal düzenlemede yanlıştan dönüldü. Yıllık limiti 3 bin 500 liraya kadar olan kredi kartından 35 liraya kadar yıllık kullanım bedeli alınacağı hükmü kaldırıldı.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu`nda değişiklik yapan kanun tasarısındaki kart aidatına ilişkin madde, dün Meclis Genel Kurulu`nda hükümetin önergesi ile çıkarıldı. Söz konusu düzenleme sayesinde, vatandaşın cebinde 43 milyon 781 bin 340 kredi kartı olduğu için bankalar yaklaşık 1,5 milyar TL`lik bir gelirden olacak. Edinilen bilgilere göre on gün önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan ve tüketicilerin tepkisini çeken düzenlemeye son noktayı Başbakan Tayyip Erdoğan koydu. Erdoğan, milyonlarca vatandaşı mağdur edecek düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasını istedi. Sivil toplum örgütleri değişimi `tüketicinin zaferi` olarak değerlendirdi.
 
Tüketici Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, yapılan değişikliği "tüketicinin zaferi" olarak değerlendirdi. Yıllık kullanım bedeli alınmasını kabul etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Kısıklı, "Bundan sonra Tüketici Kanunu`nda yer aldığı şekliyle kart ücreti herhalde üç yılda bir alınır" dedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya da büyük bir yanlıştan dönüldüğünü belirterek yasal olmayan kart aidatının yasal hale getirilmeye çalışıldığını kaydetti. İktidar ve muhalefet partilerinin kart aidatı konusunda görüş birliği içerisinde olduğuna dikkat çeken Kaya, vatandaşın sesinin dinlendiğini ifade etti. Kredi kartı borçlarına ilişkin yapılandırmanın sadece ibra işlemi uygulananlara yönelik olduğu eleştirisinde bulunan Kaya, "Düzenleme kapsamına asgari ödemesini yapanlar da girmeli. Mağdur kitle görülmemeye çalışılıyor." diye konuştu. Tasarıdaki değişikliğin Babacan`ın Paris`te bulunduğu OECD Bakanlar Konseyi toplantısına denk gelmesi ise milletvekilleri tarafından düzenlemeyi gerçekleştiren Babacan`a `gol` olarak yorumlandı. Tasarıda yer alan önceki düzenlemeye göre, bankalar, 3 bin 500 TL`ye kadar kullanım limiti olan kredi kartları için 35 TL`ye kadar, 3 bin 500 TL ve daha fazla tutarda kullanımı olanlar için ise limitin yüzde 1`ini geçmeyecek şekilde belirleyecekleri bir tutarda yıllık kullanım bedeli talep edebilecekti.


  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı